Prof. Dr. Mert, “Atatürk, tevazu sahibi bir liderdir”

EÜ Tıp Fakültesi’nde ‘‘Mustafa Kemal’in Liderlik Özellikleri’’ sunumu

Ataberk Sağırlar- Tarık Çiçek

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesinde ‘‘Mustafa Kemal’in Liderlik Özellikleri’’ sunumunu ile ‘‘Atatürk’ün Sevdiği Türküler’’ etkinliği gerçekleştirildi. Muhiddin Erel Amfisinde düzenlenen törene Egeliler yoğun ilgi gösterdi. EÜ Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisi’nde gerçekleştirilen etkinliğe EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün,  Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, dekan ve başhekim yardımcıları, akademisyenler, öğrenciler ve idari çalışanlar katıldı.

EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Mert’in  ‘‘Mustafa Kemal’in Liderlik Özellikleri’’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdiği törende; tıp fakültesi öğrencileri de  ‘‘Atatürk’ün Sevdiği Türküleri’’ seslendirdi. 

Atatürk’ün hem askeri hem de siyasi yönden liderlik özelliklerini tüm dünyaya gösterdiğini belirten Prof. Dr. Hasan Mert, “Avusturyalı Tarihçi Dietrich Gronau’ın Türkiye’nin Doğuşu ve Gazi Mustafa Kemal adlı kitabında Atatürk’ün hayatını anlatırken 1915 yılına geldiğinde şöyle bir cümle kurmuş, ‘Büyük Frederick’in, talihi yaver giden adam olarak nitelediği, şans ve tesadüflerin yardımını esirgemediği bu genç subay’ 1915 yılındaki Çanakkale Muharebelerindeki Atatürk’ün başarısını açıklamak için kurduğu cümleler bunlar. Acaba bir milletin tarihinde tesadüflerin ne kadar yeri vardır? Bir liderin hayatında şans ne kadar geçerlidir? Türkler tarih boyunca liderler çıkarmışlardır ancak bu liderlerin tesadüfi olarak seçildiğini söylemek tarihi bir hata olur” dedi.

Atatürk’ün, Çanakkale Savaşında üzerine isabet eden şarapnel mermisine atıfta bulunan Prof. Dr. Mert, “ Çanakkale’deki anıtın üstünde bile öyle yazıyor. Kalp figürü katınca daha mı romantik oluyor bilmiyorum ama Atatürk’ün sağ cebindeki saate isabet ediyor. Ayrıca bu da ölmesi için yeterlidir ancak neyse ki saate isabet etmiştir. Bu an Tanrı’nın Atatürk’ü Türk milletine bağışladığı an olarak tarihe geçmiştir” dedi.

Atatürk’ün bütün yaptıklarını ve başardıklarını tek başına sahiplenmediğini aktaran Prof. Dr. Mert, “Atatürk, tüm başarılarını millete mal etmiştir, böyle bir liderdir tevazu sahibidir” dedi. Atatürk’ün, tevazu sahibi bir lider olduğunu belirten Prof. Dr. Mert, “ Atatürk Cumhurbaşkanı seçildikten sonra “Atatürk’e sürekli ‘sizin doğumunuzda da ne tür olağanüstülükler vardır’ şeklinde sorular yöneltiliyordu. Atatürk ise bunları kabul etmeyerek, “Bendeki tek olağanüstülük Türk olarak dünyaya gelmem” diye cevaplamıştır. Böyle de tevazu sahibi bir liderdir” diye konuştu.      

Sunumun ardından sahne alan Ege Tıp Öğrenci Topluluğu ise Selanik Türküsü, Vardar Ovası, İzmir’in Kavakları gibi Atatürk’ün sevdiği eserleri seslendirdi. Etkinliğe katılanlara teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Mert’e, konuşmasının sonunda Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün tarafından “Teşekkür Belgesi” verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir