Prof. Dr. Budak, “Doğru ve güvenilir bilgiye erişmek oldukça önemli hale geldi”

Son iki yılda Ege Üniversitesinin kitap ve makale yayınlarında önemli  artış oldu

Prof. Dr. Budak, “Doğru ve güvenilir bilgiye erişmek oldukça önemli hale geldi”

Ceren Renci- Eylül Nurkanlı- Onur Pullukçu

Ege Üniversitesinde genç bilim insanlarına ve araştırmacılara yönelik düzenlenen  “Springer Nature Akademik Yazar Çalıştayı” nda konuşan Selin Şencanlı, Ege Üniversitesinin kitap ve makale yayınlarında önemli  artışın olduğunu ifade ederek “Ege Üniversitesi son 10 yılda 23 kitap yayınlayarak, 26 araştırmacı ile katkıda bulundu. Bunlardan 7 kitap ve 9 araştırmacının son iki yılda olduğunu görüyoruz. Kitap bölümlerine baktığımızda Ege Üniversitesi’nin 146 farklı kitapta 240 kitap bölümü yayınlandı. Özellikle son iki yıla bakıldığında Ege Üniversitesi’nin akademik yayın ve araştırmacı sayılarında ciddi artış olduğunu görülüyor.  Bu yayınların 85’i,  2017-2018 tarihlerinde yayınlandı.  Toplamda da 420 kurum araştırmacısı kitap bölümlerine katkıda bulundu. Katkı veren araştırmacıların 141’i 2017-2018 yıllarında katkı verdiği görüldü”dedi.

Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda genç bilim insanlarına ve araştırmacılara yönelik  “Springer Nature Akademik Yazar Çalıştayı” düzenlendi. Springer Nature Lisanslama Müdürü Selin Şencanlı’nın sunum yaptığı etkinliğe; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkan Vekili Ali Cemal Demir, akademisyenler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katıldı.

Bilgiye erişimin hiç olmadığı kadar kolay olduğu bir dönemin yaşandığını belirten EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “ Herhangi bir konu hakkında bilgi edinmek için uzun zaman harcadığımız dönemleri geride bıraktık. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında elde etmek istediğimiz bilgiye kolayca ulaşabilme imkânlarına sahibiz.  Ancak yeni iletişim teknolojilerinin ve internetin yoğun bir şekilde hayatımıza girmesiyle birlikte, bilgiye ulaşmak kolaylaşırken, bu kolaylık,  pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Bilginin yayılma ve erişim hızı, aynı zamanda bilginin doğruluğu ve güvenirliği konusunda da soru işaretlerine neden oldu. Bilen ile bilmeyen, iyi veya kötü, doğru ile yalan, enformasyon ile dezenformasyonun birbirine karıştığı çağımızda doğru ve güvenilir bilgiye erişmek oldukça önemli hale geldi. Bu noktada akademik yayın konusunda güvenilir ve doğru bilgi edinmemize olanak sağlayan kütüphanelerimize oldukça fazla sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluktan yola çıkan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız, akademik yayın hazırlama süreçleriyle ilgili araştırmacılara destek olmak ve yön göstermek amaçlarıyla, geçen yıl çok kıymetli bir çalışma başlattı. Bu çalışma kapsamında üniversitemizde ağırladığımız yayınevleri tarafından verilen eğitimlerle, araştırmacılarımız sektörün önde gelenlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanma imkânı buldu” dedi.

 Springer Nature’nin dünyadaki en büyük açık erişim yayıncı konumu ile yayıncılık sektöründe oldukça güçlü bir yere sahip olduğunu belirten Rektör Budak,  “177 yıldır araştırmacılara hizmet eden Springer, her yıl 2 bin 500’ün üzerinde dergi ve 12 bin 500’ün üzerinde kitap yayını ile sektörün öncü yayıncılarından. Platformunda 263 binden fazla kitap ve 3 bin 600’den fazla dergi ile günümüzde birçok alanda araştırmaya ve araştırmacıya katkı sunmakta. Yapılacak eğitimin katılımcılarımız için oldukça verimli olacağına inanıyorum. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımıza ve Springer Nature Firma mensuplarına bilimsel yayın hazırlama konusunda araştırmacılarımıza sağladığı destekten dolayı teşekkür ediyorum. Tüm araştırmacılarımız için verimli bir çalıştay olmasını diliyorum” diye konuştu.

 “Egenin akademik yayınlarda artış var”

Sunumda Springer Nature hakkında bilgiler veren Selin Şencanlı, “Springer Nature, 13 bini aşkın çalışanı ve 55 ülkede ofisi bulunan, uluslararası bir yayıncılık firması. Ayrıca, yapay zekâ ile yapılan ilk kitabı yayınlayan firma. Bizim amacımız, sadece araştırmaların yayınlanması değil, aynı zamanda araştırma alanında yüksek okunma ve atıf sayısına ulaşabilmesi. Biz, bunu sağlamayı amaç ediniyoruz. Bunu yapabilmek için okunabilirliği artırmak ve etkili bir iletişimci olmak gerekir” dedi.

Ege Üniversitesinin kitap ve makale yayınlarındaki artış hakkında da konuşan Şencanlı,  “Ege Üniversitesi 2009-2018 tarihleri arasında 23 kitap yayınlayarak, 26 araştırmacı ile katkıda bulundu. Kitap bölümlerine baktığımızda Ege Üniversitesi’nin 146 farklı kitapta 240 kitap bölümü yayınlandı. Toplamda da 420 kurum araştırmacısı kitap bölümlerine katkıda bulundu. Kitap bölümlerinin konulara göre dağılımında en fazla orana ‘Yaşam Bilimleri’ konusu sahip. Daha sonra ise Bilgisayar Bilimleri, Tıp ve Halk Sağlığı, Biyotıp, Kimya, Çevre ve Mühendislik gelmekte.  Makale bazında da aynı yıl aralıklarında Ege Üniversitesinin 455 dergide bin 514 makalesi yayınlanmış. Makalelere katkıda bulunan akademisyen sayısı ise 4 bin 258. Makalelerin konularını ise; yüzde 34’lük oranla Tıp ve Halk Sağlığı,   yüzde 18 ile Kimya ve bunları takiben Fizik, Biyotip ve Yaşam Bilimleri alanları oluşturuyor. Özellikle son iki yıla baktığımızda Ege Üniversitesi’nin akademik yayın ve araştırmacı sayılarında ciddi artış olduğunu görüyoruz.  Bu çok güzel bir şey. Akademik yayınlar araştırmacılar için de oldukça önemli. Ege Üniversitesi’ndeki bu artış hem hocaların, hem yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin gayretiyle gerçekleşiyor. Bizler de buna aracı oluyoruz. Geçen yıl 10 tane yazar çalıştayı düzenledik ve oldukça fazla kişiye ulaştık. İlgi her sene artıyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir