Prof. Dr. Okçay, “Tüketim kültürü, kadınları teknolojide sadece tüketen taraf olarak konumlar”

 Furkan İçen – Yasemin Şahin

İZMİR(Ege Ajans) – Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” bir dizi etkinlikle kutlandı. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, EÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Baloğlu, Yazar Hanri Benazus, EÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hale Okçay, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hale Okçay’ın “Dünden Bugüne Dünya’da ve Türkiye’de Kadın” konulu konferansı ile başlayan program, Yazar Hanri Benazus’un “Kadınlar ve Kadınlarımız” söyleşisi ile devam etti. Etkinliğin sonunda “Türkiye’deki İlk Kadınlar”   sergisi sanatseverlerle buluştu.

Kadınların toplum içindeki konumlarının kuşaktan kuşağa aktarılarak devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Okçay, kamusal alana kadınların hızla girmesiyle birlikte taleplerde de değişiklik olduğuna dikkat çekti.

Kadınların teknolojide tüketen taraf olarak var edilmeye çalışıldığını belirten Prof. Dr. Hale Okçay, “Eskiden nehir kenarına götürülüp çok zor şartlarda yıkanan çamaşırlar şimdi tek tıkla yıkanıyor, kurutuluyor, hazır hale geliyor. Teknoloji, ücreti mukabilinde bunu yapıyor ve kadının emeği yokmuş gibi gösteriyor. Teknolojiye erkeklerin kadınlardan çabuk uyum sağladığı algısı kadınların emeğinin görmezden gelinmesiyle oluştu. Teknoloji eril bir şeydir, üretmektir, aktive etmektir. Tüketim kültürü kadınları teknolojide sadece tüketen taraf olarak konumlar” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir