Ege’de organ bağışına dikkat çekiliyor

Ege Üniversitesi’nde organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak ve organ bağışına teşvik etmek amacıyla Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü Araştırmacıları tarafından bir stant açıldı. Yaklaşık 2 yıldır Ege Üniversitesi’nde Organ Bağışı standında faaliyetlerini sürdüren araştırmacılar bugüne kadar Ege Üniversitesi’nde iki bini aşkın bağış gönüllüsü buldular.

Bornova İzmir Sağlık Müdürlüğü Araştırmacılarından Şaziye Uludağ, organ bağışını, kişinin akli dengesi yerindeyken ve sağlıklıyken ölümden sonra organlarının bir başka vücutta can olması olarak açıkladı. Uludağ, “Organlarımızın toprak altında işlevini yitirmesindense organ nakli bekleyen insanlara umut ışığı olması için bu konu hakkında yeterli bilinçle hareket etmemiz gerekiyor. Organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen yıl giderek artıyor. Türkiye’de yeni yapılan araştırmalara göre İzmir’de 3 bin 210 kişi organ nakli beklemekte, bu rakam Türkiye genelinde 28 bin 128’i buluyor. Beklenen organ nakilleri arasında listenin başında böbrek bulunuyor. Bu listeyi kalp ve karaciğer de takip ediyor. Bu artışın sebepleri genelde obezite, hipertansiyon, doğuştan gelen hastalıklar ve yanlış yaşam alışkanlıkları yer alıyor” dedi.

 Ege Üniversitesinin öncü olduğu kornea nakli hakkında konuşan Uludağ, “Kornea naklinde önemli çalışmaları olan Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez tarafından yapılacak konserler organ bağışına teşvik bakımından faydalı bir yol. Maalesef toplumumuz organ bağışı hakkında yeterli bilgi ve birikime sahip değil. Hedefimiz topluma bu bilinci aşılamak ve Bornova bölgesinde organ bağışında yaptıkları çalışmalarla birinci sırada yer almak” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir