Uluslararası DNA kitabına Egeli imzası

Ali İhsan Mimtaş

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim üyeleri, dünyada DNA yazılımı konusunda en güncel bilgileri içeren “Yeni Nesil Dizi Analizi için Klinik Uygulamalar” kitabının yazarları arasında yer alarak büyük başarıya imza attılar.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özgür Çoğulu, Doç. Dr. Asude Durmaz ve Doç. Dr. Burak Durmaz’ın da yazarları arasında yer aldığı kitap, dünyaca ünlü Elsevier  yayınevi tarafından basıldı. “Yeni Nesil Dizi Analizi için Klinik Uygulamalar” kitabı ile genetik alanında çalışanlarla klinik çalışanların ortak çalışma konusunda bilgilerini güçlendirmenin hedeflendiğini söyleyen Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Çoğulu, “Günümüzde hastalıkların tanısında çok önemli ve stratejik rol oynayan yeni nesil dizi analizi tekniklerini anlamak ve kullanım alanlarını ayrıntıları ile tek bir kitapta toplamak, bu yeni teknolojiyi hastalara yarar sağlayacak platforma dönüştürmek açısından oldukça önemli. Bu kitapta bizlerin yanı sıra Polonya, İsviçre, Belçika, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya’dan toplam 30 araştırmacının beraberce yazdıkları 17 bölüm bulunuyor. Bu bölümler, yeni nesil dizi analizi teknolojisinin tıpta tüm kullanım alanlarını literatür eşliğinde inceleyerek en güncel bilgileri sağlayacak’’ diye konuştu.  

Yeni nesil dizi analizi tekniklerinin avantajları

DNA dizilimindeki araştırmalar sonucunda çok sayıda insan ya da çok sayıda hastalığın aynı anda incelenebilir hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Çoğulu,  ‘‘Bu yöntem yeni nesil dizi analizi olarak adlandırılıyor. Eskiden tek bir kişinin DNA dizisinin, kısa bir bölgesi,  tek bir hastalık açısından incelenirken, bu yöntemle tüm genetik yapımız, yani tüm DNA’mızın dizisi, tüm genetik hastalıklar ya da istenen hastalıklar açısından incelenebilir hale geldi. Yeni nesil dizi analizi, klasik dizi analizinden yıllar sonra geliştirilmiş yüksek çıktılı veri sağlayan yeni bir teknoloji. Hızlı ilerleyen bu yeni nesil teknoloji tüm genomun incelemesinin diğer yöntemlere göre daha hızlı ve düşük maliyetli olarak yapılmasına olanak sağlıyor. Yeni nesil dizi analizi teknikleri hastalıkların tanısının konmasında, biomarker saptamada, tedavi hedeflerini belirlemede ve hastalığın seyrini öngörmede kullanılıyor’’ dedi.

Ege Üniversitesi öğretim üyelerinin 2 bölümden sorumlu olduğu ve Elsevier  yayınevi tarafından basılan kitap 100-120 dolardan satışa sunuldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir