EÜ’den “İşgalden Kurtuluşa İzmir” Konferansı

Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından “9 Eylül İzmir’in Kurtuluş Günü dolayısıyla “İşgalden Kurtuluşa İzmir”  konferansı gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi(EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Prof. Dr. Kutsal Turhan, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz, idari ve akademik çalışanlar ile öğrenciler katıldı. Programın sonunda katılımcılara aşure ikram edildi. Konferansı, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz verdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünü kutladığımız bu anlamlı günde, bizimle birlikte olan tüm konuklarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum. 9 Eylül 1922, eşine rastlanmamış bir inançla yürütülen mücadeleyi simgelen şanlı bir gündür. 9 Eylül Anadolu halkının azmini, inancını, sabrını ve kahramanlığını tüm dünyaya kanıtladığı bir Ulusun kurtuluşunun simgesidir. Anadolu halkı, kadını, kızı, çocuğu ve yaşlısıyla topyekûn bir mücadeleyle düşmana direnmiş, canı pahasına vatanını ve bayrağını korumuştur. Bizler de vatan ve millet sevgisini her şeyin üzerinde tutarak, bağımsızlık uğruna binlerce bedel ödemiş ecdadımızın torunları olarak bizlere emanet edilen bu kutsal vatana ve şanlı tarihimize ilelebet sahip çıkacağız” dedi.

“ÜRETEN GENÇLER YETİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi ailesi olarak milletimizin kahramanlıklarla dolu tarihini ve Cumhuriyetimiz kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bizlere emaneti olan gelecek nesilleri, gençleri ve onlara aktarmamız gerekenleri en güçlü bir şekilde aktarmaya gayret edeceğiz. Ülkemizi her alanda hak ettiği noktaya taşımak için vatanını, milletini ve bayrağına bağlı aynı zamanda araştıran, sorgulayan, öğrenen ve ülkesi için  üreten genç nesiller yetiştirmeye de devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, güzel İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yıldönümü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hükümet Konağı’na bayrağımızı çeken Yüzbaşı Şerafettin Beyi ve İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını, vatanımız için canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum, ruhları şad olsun” diye konuştu.

Konferansı veren Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz, “ İzmir Türkiye’nin medar-ı iftiharı güzel bir şehir. Yüz yıl önce bu topraklarda ateşlenen bir bağımsızlık ruhu, kısa zamanda bütün Anadolu’da, bütün Türk İslam Dünyası’nda bir heyecan uyandırmış ve bağımsızlık fikri o zaman ortaya çıkmıştır. Bağımsızlık mücadelesinde Gazi Mustafa Kemal Paşa çok önemli bir rolü oynamıştır. Onun ‘İstiklali Tam Düşüncesi’ bağımsızlık hareketinin temelini oluşturmuştur” dedi.

İzmir’in Türk dünyasındaki öneminden de bahseden Prof. Dr. Mehmet Şahingöz, Çaka Bey’i, Umur Bey’i, Timur’u, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Şerafettin Bey’i rahmet ve minnetle andı.

Konferans sonunda EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Mehmet Şahingöz’e “Teşekkür Plaketi” verdi.

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir