Prof. Dr. Ersel, “EÜ Acil Servis Türkiye’de en fazla sayıda acil sağlık hizmeti sunan acillerinden biridir”
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Ersel, “Ege Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı bünyesinde hizmet veren Yetişkin Acil Servis, Türkiye’de en fazla hastayı karşılayan üniversite hastanesi acil servislerinden biridir. Yaklaşık yılda Erişkin Acil Servis 200 bin, ayrıca Çocuk Acil Servis 100 bine yakın hastaya tedavi sunmaktadır. Hayata geçirilen vizyoner uygulamalar sayesinde hiçbir sorun yaşamadan hizmetlerimizi sürdürüyoruz ” dedi.
Ege Üniversitesi Televizyonu’nda yayınlanan, sunuculuğunu Doç. Dr. Cem Güzeloğlu’nun, yapımcılığını Prof. Dr. Dilek Takımcı’nın yaptığı “Yeniden Ege” programına konuk olan Prof. Dr. Murat Ersel, Acil Tıp ve Ege Üniversitesi Acil Servisi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. “Ege Üniversitesinde ise Acil Tıp Anabilim Dalı 2005 yılında kuruldu, önümüzdeki sene 15. yılımızı kutlayacağız. Ege Üniversitesinde de ilk Acil Tıp Anabilim Dalında, acil tıp uzmanı olarak göreve başlayan uzmanlardan biri de benim. Ege Üniversitesi Acil Servis aslında üniversite hastaneleri arasında Türkiye’de en fazla hasta karşılayan acil servislerden birisidir. Belki de en fazla hasta karşılayanıdır. Yaklaşık yılda sadece erişkin acilde 200 bin, çocuk acilde 100 bine yakın hastaya tedavi sunuyor. Şuan Ege Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalının içinde 4 öğretim üyesi, 5 öğretim elemanı, 70’e yakın hemşire, 55 Acil Tıp Asistanı 7/24 çalışarak kesintisiz sağlık hizmeti sunmaya gayret ediyorlar” dedi.
“Rektörümüz pek çok yasal ve yapısal ilki gerçekleştirdi”
Acil Tıp Anabilim Dalı ve Acil Servis’te Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın girişimleri ve gayretleri ile gerçekleştirilen yeni uygulamaları ve değişikleri değerlendiren Prof. Dr. Murat Ersel, “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, hem yetişkin hem de çocuk acil servislerimizde yaşanan yasal ve yapısal sorunlarla yakından ilgilenerek önemli uygulamaların gerçekleştirilmesinde öncü oldu. Her iki acil servisimizin fiziki olanakları iyileştirilmesi yönünde çalışmalar başlatıldı, ayrıca hastalarımızın en iyi hizmeti en kısa sürede almaları için gerekli olan ortamı sağlamamız noktasında yasal, yönetimsel ve yapısal sorunlarla bizzat ilgilenerek süreci yakinen takip etti. Bunların dışında sadece altyapı olanakları değil, personel istihdamı ile ilgili de hocamızın çok büyük katkıları oldu. Hastanemizde ciddi anlamda bir hemşire ve yardımcı sağlık personeli güçlüğü çekmekteydik, hocamızın bununla ilgili yaptığı görüşmeler neticesinde hastanemize total olarak 300’e yakın hemşire görevlendirilmesi onayı verildi ve acil serviste de ciddi anlamda azalan sayımız şuan için yaklaşık 70 civarına ulaştı ve Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri ile de kadromuz desteklendi. Bu gerçekten bizim insan gücümüzü son derece olumlu bir noktaya getirdi” dedi.
“Polis, jandarma ve güvenlik görevlileri birlikte 7/24 görev yapıyor”
Ege Üniversitesi Hastanesi ve Acil Servis’te uygulamaya geçirilen güvenlik tedbirlerinden bahseden Prof. Dr. Murat Ersel, “Maalesef şiddet günümüzde sağlık çalışanlarının maruz kaldığı ve acil servislerde direkt yüz yüze geldiği bir unsur. Bu konuda da Prof. Dr. Necdet Budak hocamızın çok büyük bir katkısını gördük. Türkiye’de ilk defa diyebileceğimiz bir şekilde Acil Servisimizde hem polis hem de jandarma birlikte 7/24 görev yapmaya başladı. Çok ciddi bir destek aldık ve bunla ilgili olarak sözel şiddet sürtüşmeler noktasında devam etse de fiziki şiddetle ilgili son 1 yıl içerisinde kayda değer bir olay yaşamadık. Bu bir model oldu ve Türkiye’de de hem üniversite hastaneleri hem de Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde yavaş yavaş uygulanmaya başladı” diye konuştu.