İkinci Maraton: Özel Yetenek Sınavları Başlıyor

Doç. Dr. Balyan, “ Ege Üniversitesi başarılı sporcular yetiştiriyor”

 Müzeyyen Öztürk- Tülay Çolak- Delil Ekin

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası üniversite öğrenci adayları bir kez de Özel Yetenek Sınavları için ter dökecek. YKS sonrası tercih süreleri 29 Temmuz’da bitecek olan adayları şimdi de özel yetenek sınavı bekliyor. Üniversite öğrenci adayları özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan kurumları tercih etmek için bir kez daha ter dökecek. Spor bilimleri, güzel sanatlar ve konservatuar alanlarını seçecek öğrenciler sınav öncesinde tercih edecekleri branşlar için kurslara yazılıyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Melih Balyan özel yetenek sınavı ve kurslarla ilgili bilgiler verdi.

EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Melih Balyan, “YKS puanları bizim için belirleyici değil ön kriter oluyor. Daha sonrasında Spor Bilimleri Fakültesi’ne alımlarımızı; Üniversitenin ve ÖSYM’nin belirlediği bir program çerçevesinde, öğrencilerin Temel Yeterlilik Testi (TYT)’den aldıkları puanlar, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları ve özel yetenek puanlarının bir araya geldiği bir olay örgüsü oluşturuyor. EÜ’ de Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği Bölümü ve Antrenörlük Bölümü var.  Öğrencilerin aldıkları puanlara göre, yaptıkları tercihlere göre de sınavlarımızı gerçekleştiriyor, duyurularını yapıyoruz. Bizim ön kayıtlarımız 22-31 Temmuz arasında başlıyor” dedi.

EÜ Spor Bilimleri için ön kayıtların yapıldığı tarihler içerisinde kursların başladığına vurgu yapan Doç. Dr. Balyan, “EÜ’deki kurslarımız 10 branş üzerinden veriliyor, genellikle sporcuların temel olarak biraz hazırlıklı oldukları ön hazırlık yapıp da geldikleri kurslar oluyor. Kurslarımızda tüm öğretim elemanlarımız Sağlık Kültür Ve Spor Dairesi Başkanlığı’na bağlı olan tesislerde kurs programlarına yönelik çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalar neticesinde de 2-7 Ağustos tarihleri aralığında Özel Yetenek Sınavlarımız olacak. İlk planda bireysel spor sınavlarımız yapılacak ardından da takım sporu sınavlarımız olacak. Öğrencilerin tercih ettikleri bölümlere göre girmek zorunda oldukları alanlar ve çalışmalar bulunuyor. Örneğin Antrenörlük Bölümü’nde öğrenciler sadece bir tane branş seçiyorlar ama Öğretmenlik ve Yöneticilik bölümlerinde bir takım sporlarından bir de bireysel sporlardan tercih yapmalarını istiyoruz. O iki branşlardan aldıkları puana göre ise öğrenciler kendi aralarında sıralamaya, dereceye girmiş oluyorlar”  diye konuştu.

Özel Yetenek Sınavı’na dair bilgilendirme yapan Doç. Dr. Balyan, “Branşlara özgü hazırlanmış sınav parkurlarımız var bunların yüzde 90’ı süreye karşı uyarlanmış vaziyette parkurlar. Örneğin, bir basketbol parkuru çift pota arasında yapılan, belirli bir yetenek ve becerilerden oluşan bir parkur ve tüm bunlar süreye karşı yapılıyor. Süreleri neticesinde de aldıkları derecelere göre öğrenciler puanlarını alıyorlar” diye konuştu.

EÜ bölgede başarılı sporcular yetiştiren en yüksek oranlara sahip olan üniversite diyen Doç. Dr. Balyan, “Bizim istediğimiz en önemli şey motor becerileri yüksek ama aynı zamanda bilişsel becerilere sahip, duyusal becerilerde yetkin iyi bir öğretmen olarak iyi bir spor yöneticisi olarak iyi bir antrenör olarak yetiştirebileceğimiz öğrenciler grubunu seçebilmek. Tabi EÜ olarak biz de ilerideki süreçte her yönden başarılı olan öğrencilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimizin ise hem psikomotor alanlarda kendilerine hedef koymalarını hem de o hedeflerin yanında eğitimle sporu bir arada yürütmelerini istiyoruz” dedi.

Öğrenciler her yönden gelişmeye açık olsunlar

EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Melih Balyan’ın gençlere, “EÜ Spor Bilimleri Fakültesi, Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak bize çok büyük bir destek veriyor. Gerek yabancı dil konusunda olsun gerekse spor tesislerinin yenilenmesi konusunda olsun oldukça ileride olduğumuzu düşünüyorum. İdarecilerimizin destekleri ve yönetim anlayışları ile oldukça iyi işler başaracağımıza inanıyorum. Üniversite adayı öğrencilerin çalışma yapabileceği Gençlik Spor Kulübümüz kuruldu, sosyal alanda destek bulma şansları da var. Gençlerimize önerilerimiz şu olabilir; sadece iyi bir sporcu olmak değil kendilerinin her aşamada sosyal çevrelerinde kendilerini geliştirebilecekleri alanlarda bulunmak onlara faydalı olacaktır. Bu sayede kişisel gelişim anlamında başarılı olabileceklerini düşünüyorum. Hem sportif anlamda başarı hem sosyal anlamda başarı hem de eğitim anlamında başarılı olmaları bu yoldan geçiyor.  Hayatları boyunca daha iyi imkânlarla yaşamak, daha iyi insanlarla birlikte olmak ve çevresine sağlıklı bireyler olma konusunda ilerleyebilmek için her yönden gelişmeye açık olsunlar ve Ege Üniversitesini tercih etsinler”tavsiyelerinde bulundu.

EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Özel yetenek Sınavı’na hazırlık, Fiziksel Algı ve Beceri Geliştirme Kursu 29 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Kursa katılmak isteyen öğrencilerin ön kayıt sonrası kursa ücretlerini yatırarak başvurmaları gerekir. EÜ Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü 180 puan, Antrenörlük Bölümü ve Spor Yöneticiliği Bölümü 150 puan ile Özel yetenek sınavına alım gerçekleştiriyor. Antrenörlük Bölümü’ne 120, Spor Yöneticiliği Bölümü’ne 46 ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü’ne 50 öğrenci alınıyor. Bunların yaklaşık olarak yüzde 15’lik bir dilimi ise milli sporculara ayrılıyor. Engelli öğrencilere ayrılan kontenjan da toplam öğrenci sayısına dâhildir. Detaylı bilgiye EÜ Spor Bilimleri Fakültesi internet sayfasından ulaşılabilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir