Prof. Dr. Bilge, “Sempozyum, Türkiye’ de ilk olma özelliği taşıyor”
İzmir’de “ Kronik Hastalıklarda Ruhsal Bakım: Hastaneden Eve” sempozyumu düzenlendi
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi(EÜ) Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi işbirliğiyle Türkiye’de ilki gerçekleştirilen “Kronik Hastalıklarda Ruhsal Bakım: Hastaneden Eve” sempozyumu gerçekleştirildi. Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi Mustafa Gönen Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyum EÜ Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Engin, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sevgi Çınar başkanlığında gerçekleştirildi. Sempozyum ile bakımın ruhsal boyutu alanda bilimsel olarak tartışıldı.
Sempozyuma İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Burak Öztop, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, Bornova İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tevfik Oğuz, Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. A. Hamdi İnan, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Uzm. Hem. Sevgi Çınar, EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ülkü Güneş, EÜ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Engin, Sağlık Hizmetleri İlaç ve Tıbbi İlaç Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir, Op. Dr. Adnan Budak, Destek Hizmetleri Başkanı Mehmet Alper, Başhekim Yardımcıları Uzm. Dr. Gül Bozdemir, Uzm Dr. Rafet Beyhan, çevre illerden gelen alanında uzman akademisyenler, sağlık yöneticileri, sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınları katıldı.
Düzenlenen sempozyumun çok değerli olduğunu vurgulayan sempozyum onursal başkanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, “ Bu hizmetler hasta, hasta yakınları ve çalışanlarımıza ulaştı. Bu açıdan sempozyumun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’ de ilk olma özelliğini taşıyan bu sempozyumda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kronik hastalıkları olan bireyler, aileleri ve bu süreçte bakım sunan sağlık çalışanlarının sürecin fizyolojik gereksinimleri kadar ruhsal gereksinimlerinin de farkında olmalarının önemi ile Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi ile değerli bir ortaklık yürütüldüğünü ifade eden sempozyum başkanı Prof. Dr. Esra Engin, “Ruhsal Bakım; birbirimizi daha çok dinlemenin, birbiri ile daha çok temas halinde olmanın ve birbirimizi anlamaya çalışmanın başlamasıyla gerçekleşiyor ve bizlerin de bunu başlattığını düşünüyorum. Bizler tabi ki bilimsel platformda kronik hastalıkları, ruhsal bakımı, psiko-sosyal bakımı konuşuyoruz, hastanedeki tedavileri ve evde bakım hizmetlerini konuşuyoruz ama bu sempozyumun eşsiz tarafı tüm bu konuları bir araya getirmektir. Bu sempozyumu gerçekleştirmede bizi destekleyenlere ve siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum” dedi.
Uzm. Hem. Sevgi Çınar; Ege Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen sempozyumun birçok yönden değer taşıdığını ve yalnızca İzmir için değil Türkiye içinde çok önemli olduğunu ifade ederek “Teorik bilgiler ve klinik deneyimlerin yan yana gelmesinden oluşacak sinerjiyi çok önemsiyoruz. Bu sempozyumun çalışma arkadaşlarımıza ışık tutmasını ve bu ışıktan hastalarımızın faydalanmasını umuyorum. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı ile başlamış olduğumuz çalışmalarımızın devamlılığını diliyor ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Sempozyumda, “Dinle Ruhum Konuşuyor : Yükler ve Sesler, Kronik Fiziksel Hastalıklarda Psikososyal Yaklaşımlar, Hastaneden Eve Psikososyal Bakım Yolculuğu ve Ölüm Sürecinde İyileştirme Gücümüz” panelleri, “Kronik Hastalıklarda Psikososyal Gereksinimlerimiz: İçimizden Geçenler” forumu, “Yaşamımıza Anlam Katanlar” konferansı ve 11 sözel bildiri sunumu yapıldı. Sempozyum sonunda katılıcılara “Teşekkür Belgesi” verildi.