EGEMİKAL’e Sağlık Bakanlığı’ndan “Yetkinlik Belgesi”

Ege Üniversitesi (EÜ) bünyesinde çevre sağlığı alanında faaliyet gösteren EÜ Mikrobiyolojik Analiz Laboratuvarı (EGEMİKAL), Rodentisit etkinlik denemelerini, EÜ Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılabilmesi için “Yetkinlik Belgesi” aldı.  EGEMİKAL, daha önce Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilerek biyosidal tematik alanda ülkemiz üniversiteleri arasında tek akredite laboratuvar olmuştu.

 Araştırma Üniversitesi olma yolunda çalışmalarına devam ettiklerini belirten EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “EGEMİKAL, ülkemizin sahip olduğu üretim potansiyelinin uluslararası düzeyde katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesini sağlamada, toplum sağlığının ve gıda güvenliğinin korunmasına destek sağlayacak olan analiz hizmetlerinin doğru ve güvenilir olarak sunulmasını ilke edinmiştir. Laboratuvarımızın Sağlık Bakanlığına yaptığı başvuru kabul gördü ve Rodentisit etkinlik denemelerini yapabilme yetkinliği belgesine sahip olduk. Analiz laboratuvarımızda görevli akademisyenlerimizi tebrik ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

Ege Üniversitesi bünyesinde 2011’de kurulan ve çevre sağlığı ile gıda sağlığı alanlarında hizmet veren EGEMİKAL, Çevre Sağlığı Laboratuvarı bünyesinde; medikal ve veterinerlik alanları ile gıda, sanayi, evsel ve endüstriyel alanlarda kullanılan kimyasal dezenfektanlar ve antiseptiklerin, koruyucu grubundaki biyosidal ürünlerin aktivitelerinin belirlenmesi için gerekli mikrobiyolojik etkinlik testlerinin yanı sıra kimyasal analizleri ile kısa süreli ve uzun süreli stabilite testleri gerçekleştiriliyor. Laboratuvarda ayrıca insektisitlerde kimyasal, fiziksel analizler, stabilite testleri ve haşere denemeleri yapılıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 22 parametrede yetkilendirilen Gıda Analiz laboratuvarında ise gıdaların mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirilirken; hijyen kontrolü, raf ömrü çalışmaları ve eğitim-danışmanlık hizmetleri yürütülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir