Prof. Dr. Kabay, “Türkiye su stresi altındaki ülkelerden birisi”

Buse Nehir Demir-Bayram Küçükyağcı

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü tarafından  “Membran Biyoreaktör(MBR) Yöntemiyle Arıtılarak Geri Kazanılan Atıksuların Yeniden Kullanılması” semineri gerçekleştirildi.  Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Biyomühendislik Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aynur Gürel, farklı disiplinlerden  akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Semineri, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Kimyasal Teknolojiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nalan Kabay verdi.

İklim değişikliğinin ve kuraklığın su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Kabay, “İklim değişikliğinin etkisi arasında, kuraklık en tehlikeli ve başa çıkılması en zor afet olarak görülebilir. Tarımsal ürünlerden, mera ve orman ürünlerinde azalma,  yangınlarda artış, su seviyelerinde azalma, besi hayvanları ve yaban hayvanlarının ölüm oranlarında artış, yaban hayatı ve balık türlerinde gözlenen zararlar kuraklığın çevre üzerine doğrudan etkileri arasındadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Kabya, “TÜBİTAK destekli Membran ayırma yöntemleriyle arıtılarak geri kazanılan atıksuların proses suyu üretiminde, enerji bitkisi yetiştirilmesinde ve peyzaj amaçlı yeniden kullanılması konulu proje İTOB-OSB’de pilot laboratuvar kurularak gerçekleştirildi. Türkiye su stresi altındaki ülkelerden biri olduğu için, atık suyun arıtılıp, geri kazanılması gibi alternatif su kaynakları sağlayan teknolojiler yakın gelecekte çok önemli ve hatta zorunlu olacaktır. Mebran bilimi ve teknolojisi son zamanlarda mevcut su kaynaklarının tüketilmeye başlamasıyla çok daha fazla önem kazanmaya başladı. Bu konuda farklı disiplinlerden bilim insanlarının ülkenin gereksinimlerini göz önünde bulundurarak ortak proje üretmeleri, üniversite-sanayi işbirliğinin hayata geçirilmesi, bu konuda deneyim sahibi mühendislerin yetiştirilmesi gerekiyor” dedi.

Atıksulardan üretilen suların enerji üretiminde kullanılması üzerine yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını paylaşan Prof. Dr. Kabay, “Tuzlu atık sudan su üretebilirsiniz bir yandan da tuzluluk farkından enerji üretip kendi sistemimize monte edip enerji maliyetini düşürüp arıtılmış atık suyun maliyetini de daha aşağıya çekebilirsiniz” diye ekleyerek heyecanını dile getirerek hayallerin bir sınırı olamayacağını vurguladı.

Konferans sonunda Prof. Dr. Aynur Gürel, Prof. Dr. Kabaya  “Teşekkür Belgesi” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir