EÜ’de “Kayboluş” enstalasyonu sanatseverlerle buluştu

 Ulaş yıldız – Eda Taşkır

 Ege Üniversitesi’nde sanatseverlerle buluşan ‘Kayboluş’ enstalasyonun açılışında konuşan Sultan Aydoğdu, “Gücümüzü birbirimizi yok ederek harcıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü’nde İsveç Enstitüsü’nün desteklediği, Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi iş birliğinde 22 lisans öğrencisinin eserlerinin gösterildiği “İma/Implıcation” sergisi kapsamında Sultan Aydoğdu tarafından düzenlenen ‘Kayboluş’ enstalasyonu gerçekleştirildi. Etkinliğe Güzel Sanatlar Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Tekin Bender, Yrd. Doç. Dr. Emine Halıçınarlı ve öğrenciler katıldı.

Gerçekleştirdiği sergi hakkında konuşan Sultan Aydoğdu,  “Bu hem dönem sonu projemiz hem de uluslararası bir proje.  Çalışmamın ismi ‘Kayboluş’.  Bizim kaybolduğumuzu düşünüyorum, bizlerin bizleri kaybettiğini düşünüyorum. İnsanlar çok güçlü varlıklar. Yani bizler, hepimiz çok güçlüyüz çok iyi şeyler yapabiliyoruz. Dünyayı çok güzelleştirebiliyoruz. Maalesef toplum olarak insanları küçültme, fiziksel giyim, konuşma, ırk olarak kısıtlayan ve birbirimizi küçük kutuların içine hapseden bir duruma getiriyoruz. Kendimizi, yani bizleri bizler yok ediyoruz” dedi.

Çalışmasında demiri kullandığını ifade eden Aydoğdu; “Demiri kullanmamda ki amacım demir benim için gücü simgeliyor. Çok zor işlenen çok zor dönüşebilen bir madde. İnsanoğlu da öyle ama işte bu gücün içinde var olmak yerine genelde birbirimizi yok ederek bu gücümüzü harcıyoruz. Ben onu anlatmak istedim. İçinde hapsolmuş ellerle de bizleri, kaybolan bizleri anlatmak istedim. Aslında böyle olmamalı, yarım kalan demirler birleşmeli, o güç ile yeni güzel şeyler doğmalı. Bu ellerin kurtulduğu, özgürlüğüne kavuştuğu daha güzel zamanlarımız olur, bizler daha güzel şeyler yapabiliriz, umarım herkese bir şeyler hissettirebilmişimdir. Bizleri yetiştiren çok değerli hocalarımız var, umarım bizlerde yeni değerli güzel insanlar yetiştirebiliriz, hayatı güzelleştirebiliriz. Ben yok etmenin yanında var etmeyi de koydum çalışmanın içerisine. Emeği geçen sınıf arkadaşlarıma ve hocalarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Emine Halıçınarlı; ‘Bugün kinetiği de işin içine kattığımız bir çalışma izleyeceğiz. Sultan Aydoğdu  kayboluş ile  başlayan bir süreci canlandırdı.  Hani bazen içimiz titrer ya o titremeler hayatın ritmi içinde devam eder onu kaybetmek istemeyiz. Aslında bize onu yaşatan bir çalışma’ dedi.

   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir