Ege Üniversitesi’nden “Güvenli Yaşam” paneli

Fatma Kübra Karadaş

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp, Sağlık Bilimleri, Hemşirelik, Su Ürünleri Fakülteleri ile EÜ Öğrenci Konseyi ortaklığında “Güvenli Yaşam” konulu panel gerçekleştirildi. EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hafize Öztürk Can’ın başkanlığında; EÜ Edebiyat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Merve Berkcan’ın da katılımıyla gerçekleştirilen panelde; gençlere cinsellik, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve toplumda cinsellik üzerine bilgiler verildi. Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak EÜ Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Özlem Demirel Bozkurt, Enfeksiyon Hatalıkları Uzmanı Dr. Gülşen Mermut ve Ebelik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Mahide Demirelöz Akyüz katıldı.

Üreme sağlığı hakkında konuşan Dr. Özlem Demirel Bozkurt, “Üreme sağlığı konusunda birçok yanlış bilgi mevcut. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bilgi eksikliği nedeniyle artıyor. Her gün binlerce kişi, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanıyor. Biz kendi bedenimizi tanımalı ve bu konuda bilinçlenmeliyiz. Evlilik öncesi danışmanlık hizmeti almak bu nedenle önemli. Kadında yumurtalıklar bedenin içindeyken erkeklerde dışarıda olma nedeni spermlerin belli bir ısıda yaşayabiliyor olmasıdır. Bu nedenle kadınlarda da erkeklerde de genital temizlik çok önemli” dedi.

 Kadınlarda görülen rahatsızlıklar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında da bilgiler veren Dr. Bozkurt, “Adet döngüsünde yaşanan bazı hastalıklara değinmek istiyorum. Premenstrüel Sendrom (PMS) olarak adlandırılan adet öncesi gerginlik sendromu zamanlarında bol sıvı tüketilmeli ve egzersiz yapılmalıdır. Duygu durum değişikliklerinin hormonların etkisiyle oluştuğu bilinmeli, aynı zamanda bu zamanlarda önemli kararlar alınmamalıdır. Kadınlarda en sık görülen Polikistik Over Sendromunda ise yumurtlama yarım kalıp birikiyor. Belirtileri ise tüylenmede artış, kilo alımı, sivilcelenme şeklinde görülmekte. Bir sonraki evresi ise kısırlık problemi şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Adet döngüsünde kanamada düzensizlik, kötü kokulu akıntı, kaşıntı gibi problemler görülürse zaman kaybetmeden hekime başvurmalısınız, ayrıca tüm kadınlar yılda bir kez hiçbir sorunu olmasa bile muayene olmalıdır” diye konuştu.

 “HIV hastalığını yok eden bir ilaç yok”

HIV(AIDS) farkındalığı ile ilgili bilgiler veren Uzm. Dr. Gülşen Mermut, “AIDS, 1980’li yıllarda ilk defa ABD’de görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. İlk yıllarında gençler arasında birinci sıradaki ölüm nedeni olan hastalık, şimdilerde kronik hastalığa evirilmiştir. Hastalık, ilk olarak erkekle seks yapan erkeklerde bulgulanmıştır. HIV enfeksiyonunun tedavisi son derece pahalı olduğu için maalesef yoksul ülkelerin hastalığıdır. Dünyada tüm bölgelere yayılmış durumdadır. Dünyada 9 milyon kişi HIV hastasıdır ve Türkiye’de son yıllarda artışın görüldüğü saptanmaktadır. HIV hastası kişilerden korktuğumuz için ayrımcılık yapıyoruz. HIV ölümü çağrıştırıyor, fakat eskisi gibi HIV enfeksiyonu ölümcül bir hastalık değil. En önemli yöntem korunma ve hastalığın bulaşma yollarını iyi bilmektir. En başta cinsel yolla sonra kan ve kan yolu ile bulaşma ve anneden bebeğe bulaşma şeklinde görülmektedir. Maalesef HIV hastalığını yok eden bir ilaç yok. Bu nedenle korunma yöntemleri uygulamak çok önemli” dedi.

Dr. Mahide Demrielöz Akyüz, “Gençlik döneminde duygu durumlarımızda ani değişiklikler görülüyor. Dolayısıyla bu dönemde riskli davranışlar sergilenme olasılığı çok fazla. Ergen kadınlar, dünyadaki doğumun yüzde onundan fazlasını gerçekleştiriyor. 15-19 yaş grubundaki kadınların, HIV enfekte olma olasılığı erkeklerden çok daha fazladır. Cinsellik ve cinsel sağlık insan hakkıdır. Bu hak sonuna kadar kullanılmalıdır. Güvenli olmayan ilişkiler sonrası oldukça fazla hastalık ortaya getirebiliyor. Önyargıları yıkıp bu konuda eğitim ve danışmanlık hizmeti almak sağlıklı bir cinsel yaşam için oldukça önemli. Üreme sağlığı sadece cinsel birliktelikten ibaret değil ve bu eğitimi almak için evli olmak zorunda değilsiniz” diye konuştu. Dr. Akyüz, konuşmasının devamında gebelikten ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korunma yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir