Türkiye’nin ilk intörn hekimlik kongresi

 Ali İhsan Mimtaş

İZMİR(Ege Ajans)- Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen İntörn Hekimlik Kongresine, intörn hekimler yoğun ilgi gösterdi.  EÜ Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisinde düzenlenen kongrenin açılış törenine; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, dekanlık ve hastane üst yönetimi ile akademisyen ve intörn hekimler katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinin birçok konuda öncü olduğunu ifade ederek ‘‘Fakültemiz intörn hekimlik kongresinde de bir ilki başlatarak diğer fakültelere örnek oldu. Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz kongremizde bölgemizdeki tıp fakültelerinden intörn hekimlerimizi ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz’’ dedi. İntörn hekimlerle iki ayda bir düzenlenen toplantılarda bir araya geldiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, ‘‘Bu toplantılarımızda onların sorunlarıyla daha yakından ilgilenerek bir ölçüde onları mezuniyete hazırlamayı amaçlıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Doktorluğun çok kutsal ve pek çok zorluğu içinde barındıran bir meslek olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, ‘‘Sizlerden isteğimiz, toplumun sorunlarına duyarlılık göstermeniz. Hastalarınızla empati kurmanız. Hasta-hekim arasındaki o kutsal iletişimi her şartta koruyun. Yasalar, yönetmelikler önemlidir, onlara uyun. Ama asıl vicdanınızın sesini dinleyin. Hekimlik evrensel bir meslektir. Hiçbir ayrım yapmadan herkese eşit, adil ve hakkaniyetli davranın. Her şeyden önemlisi iyi insan olun, çünkü iyi hekim olmanın yolu iyi insan olmaktan geçer.  Atatürk’ün ‘ Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz’ sözüne layık olmaya çalışın’’ diye konuştu.

Kongre çalışmaları konusunda bilgi veren Dekan Prof. Dr. Cemil Gürgün ise ‘‘Kongremiz; 6’ncı sınıf öğrencilerimizin hocaları gözetimde hazırladıkları, gerçek olguları sundukları ve bu olguların tanı ve tedavilerinin de tartışıldığı bir öğrenci kongresi. Kongre oturumlarında, mezuniyet hedeflerine uygun olarak belirlenen konular, olgu temelli yaklaşım ile tanı ve tedavi uygulamalarıyla tartışılacak. Amacımız, Fakültemizden mezun olmak üzere olan intörnlerimizin özellikle birinci basamakta ve toplumda en çok karşılaşılan öncelikli sağlık sorunları konusunda bilgi ve becerilerini güncellemek, hekim olma yolundaki uzun soluklu yolculuklarında Fakültemizden ayrılırken son mesajlarımızı verebilmek’’ dedi.

“Ulusal İntörn Kongresini düzenlemeyi hedefliyoruz’’

Tıp eğitiminin son yılının “intörnlük” olarak adlandırıldığını hatırlatan Dekan Prof. Dr. Cemil Gürgün şöyle konuştu: ‘‘ Bu dönemdeki eğitimler, Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Ulusal Standartları’nda belirtildiği üzere öğrencilerin hekimlik yaşamında kullanacağı bilgi, tutum ve becerileri pekiştirecek şekilde uygulanıyor.  Tıp Eğitiminin  ‘gözlemleme, uygulama ve öğretme’ olmak üzere üç önemli unsuru bulunuyor. Öğrenciler, eğitimlerinin ilk beş yılında teorik ve uygulamalı derslerin yanı sıra hasta başı eğitimlerinden sonra öğretim üyeleri ve yardımcılarının gözetiminde ilk kez hasta ortamlarında bire bir uygulamaya, bu dönemde geçiyorlar. İntörn oldukları dönem, 5 yıl boyunca edindikleri bilgi ve deneyimlerini pekiştirdikleri en önemli yıl. Öğrencilerimiz, bu yıl içerisinde düzenlediğimiz kongremiz sayesinde ek kazanımlar da ediniyorlar. Kongrede sunulacak olguları hazırlarken danışman öğretim üyeleri ile mesleki olarak yakın iletişimde bulunabiliyorlar,  olguları hazırlarken sunum becerilerini ve o konu hakkında da bilgilerini pekiştirme fırsatı da yakalayabiliyorlar. Gelecekteki hedefimiz, kongremizin Ülkemizdeki tüm Tıp Fakültelerinin katılımıyla her yıl bir fakültemizin ev sahipliğinde düzenlenen Ulusal İntörn Kongresi şeklinde düzenlenmesi.’’

Törende, kongrenin düzenlenmesine katkılarından dolayı EMOT Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Sait Ada’ya plaket ve Dr. Elif Ceren Çümen’e teşekkür belgesi takdim edildi.

Ege, Dokuz Eylül, İzmir Katip Çelebi, Sıtkı Koçman, Celal Bayar ve Adnan Menderes üniversitelerinin tıp fakültelerinden intörn hekimlerin katıldığı kongrede sağlık kuruluşlarında sık görülen hastalıklara ait olgular ve çalışmalar akademisyenlerin denetiminde, intörn hekimler tarafından sunuldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir