Prof. Dr. Kaymaz, “Masallar, geleceğe bırakılması gereken değerlerdir”

EÜ’de “Tuna’dan Altaylara Türk Dünyası Masalları Tarihçesi ve İşlevleri” konferansı

Prof. Dr. Kaymaz, “Masallar, geleceğe bırakılması gereken değerlerdir”

Mert Akçalı

Ege Üniversitesi’nde “Tuna’dan Altaylara Türk Dünyası Masalları Tarihçesi ve İşlevleri” konulu konferans gerçekleştirildi.  Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Zeki Kaymaz ve Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Üstün, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansı, Yücel Feyzioğlu verdi.

Programın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Kaymaz, “ Bugünkü konferansımızda Türk Dünyası masallarının kaynağını ve tarihçesini değerli hocamız bizlere anlatacak. Masalların unutulmaya yüz tuttuğu şu zamanda masalların işlevi kalmış mıdır? diye kendimize sormamız lazım. Masallar, geçmişten gelen ve geleceğe bırakılması gereken değerlerdir. Masalların akademik olarak ele alınması gerekiyor ve halk bilimci akademisyenlerimiz bunların üzerinde duruyorlar. Ben bir dil bilimciyim ve yaptığımız çalışmalar içerisinde hikâyelerle, masallarla hep karşılaşırız” diye konuştu.

Konuşmasında Türk Dünyası Masallarından örnekler veren Yücel Feyzioğlu, çeşitli dönemlerde yaşadığı ilginç anılarını da katılımcılarla paylaştı. Feyzioğlu, “1990’lı yıllarda Almanya’da bir Türk düşmanlığı baş göstermişti. O dönem, çeşitli zorluklarla gidip orada Türklerin tanıtımını yaptım. Türk masallarından uygun konular belirleyip, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın isteği üzerine ‘İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi’ ders kitabını hazırladık. Bu kitap, Türkiye’nin en sevilen ders kitabı oldu” dedi. Araştırmaları sayesinde kaynak zenginliğini artırdığını söyleyen Feyzioğlu “Dünya’da yazıya geçmiş ilk masal olan “Adapa” Sümer yazarları tarafından çivi yazısı tabletlere yazılmıştır ve bunu ben buldum” diye konuştu.

Özellikle üniversitelerin tüm ışıklarını Türk kültürüne çevirmesi gerektiğini söyleyen Feyzioğlu, “Türk kültürü; zengin bir kültürdür. Biz bu kültürü yaydıkça toplumları barıştıracağız. Türk masalları da bizim kültürümüzdür. Örneğin ‘Yılanoğlu’, bizde ders diye okutulsaydı, bu savaşların, bu terörün hiçbiri olmazdı” dedi.

Konferans, Feyzioğlu’nun katılımcıların soruları yanıtlaması ile son buldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir