EÜ Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Down Sendromlu çocukları geleceğe hazırlayacak

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, 21 Mart “Dünya Down Sendromu Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Akmeşe, Down Sendromlu bebeklerde erken eğitimin önem taşıdığını belirterek, özel gereksinimli bireylerin değerlendirilmesi, bağımsız yaşam becerilerini kazanmaları ve eğitim ortamları ile yaşadıkları topluma tam katılımlarına destek sunmak amacıyla Ege Üniversitesi Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulduğunu söyledi.

Down Sendromunu tanımlayan Doç. Dr. Akmeşe, “İnsanda 46 kromozom bulunmaktadır. Bu kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Hücre bölünmesinde meydana gelen bir soruna bağlı olarak oluşan kromozal anormallik sonucunda 47 kromozom ile dünyaya gelen bir bebek, Down Sendromu özelliklerini taşımaktadır. Nedeni tam olarak bilinmeyen Down Sendromu, kromozal anormallikten kaynaklanan bir kalıtımsal bozukluktur ve ilk kez İngiliz doktor John Langdon Down tarafından 1866’da sendrom olarak tanımlanmıştır” dedi.

Down Sendromunun çeşitli türleri olduğunu belirten Doç. Dr. Akmeşe, “Down Sendromu; Trisomy 21, Mozaik ve Translokasyon olmak üzere üç farklı türde görülmektedir. En yaygın görülen yüzde 95 ile Trisomy 21’dir. Trisomy 21’de 21. kromozom üç tanedir. Bu bireylerde toplam 47 kromozom bulunmaktadır” diye konuştu.

Doç. Dr.  Akmeşe, “Down Sendromu’nun görülme sıklığı 800 ile 1000 çocukta birdir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 3000 Down Sendromlu bebek dünyaya gelmektedir. Down Sendromlu çocuklarda sendroma bağlı olarak kısa boyun ve geniş ense, yassı burun kemeri, normalden düşük seviyede kulaklar, yukarı doğru çekik ve birbirinden ayrık gözler, geniş eller, kısa ve tombul parmaklar, avuç içinde normalden daha derin olan tek çizgi ve düşük kas gerginliği gibi belirgin fiziksel özellikler gösterirler. Ayrıca doğuştan gelen kalp sorunları, işitme sorunları, gözde katarakt, tiroid sorunları, bağırsak ve iskelet sisteminde bazı sağlık sorunları görülebilmektedir” dedi.

Down Sendromunda erken eğitim önemli

Down Sendromlu çocukların gelişimlerinde çeşitli zorluklar yaşadıklarını ifade eden Doç.  Dr. Akmeşe, “Down Sendromlu çocuklar, yaşadıkları fiziksel farklılıklar ve sendroma eşlik eden sağlık sorunları nedeniyle, normal gelişim gösteren yaşıtlarına göre gelişim alanlarında güçlükler yaşarlar. Örneğin, bebeklik döneminde yürümeyi ve konuşmayı yaşıtlarından daha geç kazanırlar. Zihinsel gelişim olarak da hafif, orta ve ağır düzeyde zihinsel yetersizlik görülür” diye konuştu.

Erken eğitimin Down Sendromu için önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Akmeşe, “Bebeklik döneminde başlayan erken eğitim ve müdahale programlarının Down Sendromlu çocukların yetersizlik ve güçlük yaşadığı alanlarda gelişimlerine çok önemli katkıları vardır. Bu nedenle Down Sendromlu bebeklerin erken dönemden itibaren çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, fizyoterapist, özel eğitim öğretmeni, odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı, dil ve konuşma terapisti gibi bir ekip tarafından değerlendirilmesi, takibi, erken eğitim ve müdahale programlarının yoğun bir şekilde uygulanması son derece önemlidir. Bu eğitim uygulamalarında ailenin aktif katılımı temel gerekliliktir. Çünkü ebeveynler ve birincil bakıcılar bebeğin ilk öğretmenleridir” dedi.

Down Sendromlu çocukların uygun eğitim ve destek hizmetleri sağlandığında, çeşitli iş ve meslek becerileri kazanarak çalışma hayatına aktif olarak katılabildiğine değinen Doç. Dr. Akmeşe, Ege Üniversitesi Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin özel gereksinimli çocuklar ve ailelerine hizmet vermek amacıyla açıldığını belirtti.

Ege’de Özel Çocuklara Yönelik Merkez

Ege Üniversitesi Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin hedeflerinden bahseden Doç. Dr. Akmeşe, “Ege Üniversitesi olarak bebeklik döneminden itibaren özel gereksinimli çocuklarımızın değerlendirilmesi, bağımsız yaşam becerilerini kazanmaları ve eğitim ortamları ile yaşadıkları topluma tam katılımlarına destek sunmak amacıyla Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezimiz açılmıştır. Merkezimizde Down Sendromlu çocuklarımıza ve ailelerine de özel eğitim hizmetleri sunulacaktır. Merkezimizde Down Sendromlu bireylerin topluma aktif katılım sağlayan ve üreten bireyler olması yolunda özel eğitim hizmetleri verilecektir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir