Türk edebiyatının güçlü kalemi usta yazar Canan Tan Ege’ye konuk oldu

“Kadın, açmadan solan çiçek, denize kavuşamayan nehirdir”

Sümeyye Ural –Menduha Meryem Ceylan

İZMİR(Ege Ajans)- Türk edebiyatının güçlü kalemi usta yazar Canan Tan Ege’ye konuk oldu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisi’nde, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinlikleri kapsamında yazar Canan Tan, Egelilerle buluştu. Etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cemil Gürgün, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutladı. Prof. Dr. Budak “Dünya Kadınlar Günü ile ilgili uzun uzun anlatılacak birçok konu bulunuyor. Kadınlarımızın, Kurtuluş Savaşındaki kahramanlıklarından emeklerine, siyasi haklarından demokratik haklarına kadar söylenecek çok şey var. Türk Edebiyatının güçlü kalemi Canan Tan’a hoş geldiniz diyerek sözü ona bırakıyorum” dedi.

Yazarlık kimliğimin ötesinde kadın olarak, kadına yaklaşma durumunun olduğunu söyleyen Canan Tan “Kadınlar günü kimin için diye düşünüyoruz, ben çok abartılı kutlamaları sevmiyorum. Kırsal yörede kadınlarımız neler yaşıyor, biz İzmir’den, dışarıyı seyrediyoruz. Denize karşı oturmuşuz gayet güzel ahkâm kesiyoruz” dedi.

Canan Tan, “Kadınlara yarım kadınlar diyoruz. Çünkü kendilerini bütünleme fırsatları olmayan kadınlar, dört tarafı erkeklerle çevrili. Dünyaya geldiğinde hapishanede doğan çocuk gibidir kadın. Açmadan solan çiçek, denize kavuşamayan nehir, başlamadan biten hikâye, bir türlü bütüne ulaşamamış, hep yarım kalmış, yalnızca kağıt üzerinde özgür, eşit ve sosyal fakat ekonomik ve politik yaşamda ikinci sınıf vatandaş” diye konuştu.

“HAKSIZLIKLAR KARŞISINDA SUSMAYIN”

“Kadın ve erkek ne zaman eşit olmuş” diye soran Canan Tan, “Doğarken, emzirilirken ve oyun oynarken eşit; sevgi dağılımında ise erkek çocuk, ebeveynin ve tüm akrabaların göz bebeği. Mal paylaşımında erkek çocuğa daha çok pay verilir. Üniversite sınavında eşit olan kadın ve erkek, mevzu iş aramaya gelince erkeklerin kadınlardan bir adım daha önde olduğunu görüyoruz. Son olarak ancak öldüklerinde eşit hale gelebiliyorlar” dedi.

Toplum içerisinde kadınlara yönelik davranış biçimlerinin düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Canan Tan, kadınların haksızlıklar karşısında susmamasını, haklarını savunmasını istedi. Rektör Prof. Dr. Budak, Canan Tan’a “Teşekkür Belgesi ” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir