“Mehmet Akif; yerli ve millî duruşun sembolüdür”

Ege Üniversitesi’nde “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı ” konulu konferans verildi

 İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi’nde düzenlenen “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı ” konulu etkinlikte konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İstiklal Marşı’nın vatan topraklarının her karışında işgale karşı mücadele verildiği bir dönemde yazıldığını söyledi.

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde  “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı ” konulu etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Vekili Prof. Dr. Mehmet Ersan, Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hülya Yılmaz, akademisyen ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Gökçek “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı ” konulu konferans verdi.

İstiklal Marşı’nın hem sözleri hem de ruhu itibarıyla gerçek bir bağımsızlık beyannamesi olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Mehmet Akif; yerli ve millî duruşun sembolüdür,  vatanını imanla seven istiklâl ve istikbal aşığı bir vatanperverdir. Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu’yu şehir şehir, kasaba kasaba dolaşarak, bağımsızlık ateşini harlamıştır. Yazdığı yazılar ve şiirler Harbiye Nezareti tarafından çoğaltılarak cephedeki askerlerin moral ve motivasyonunu arttırmak amacıyla dağıtılmıştır. Çanakkale ve Milli Mücadelenin destansı ruhunu Türk şiirinde Mehmet Akif’ten daha etkileyici bir dille anlatabilen şair yoktur. Anadolu’da Milli Mücadele başladığında Gazi Mustafa Kemal’in ilk aklına gelen isimlerden biri Mehmet Akif olmuştur. Dergisi “Sırat-ı Müstakim” ile birlikte Ankara’ya gelerek çalışmaya başlamıştır. Milli Mücadele zaferle sonuçlanıncaya kadar Ankara’da bu mücadeleyi destekleyen yazılarla yayınını sürdürmüştür” diye konuştu.

          Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hülya Yılmaz ise “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ve tüm ulusumuzun inancıyla gerçekleşen Milli Mücadelenin simgesi olan İstiklal Marşı’mız Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 12 Mart 1921 tarihinde Milli Marş olarak kabul edilmiştir. Kabul edilişinin 97. yılında böyle bir etkinliğin özellikle öğrencilerimiz açısından son derece anlamlı ve verimli olacağı düşüncesindeyim. Ayrıca bu vesile ile yaşamın ve uygarlığın temeli olan kadınlarımızın kadınlar gününü kutlar esenlikler dilerim” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir