Ege’de ‘Postgenomik Dönemde Öne Çıkan Biyoetik Tartışmalar’ Konuşuldu

Gizem Güney- Gülce Yorulmaz

İZMİR (Ege Ajans) Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesinde ‘Postgenomik Dönemde Öne Çıkan Biyoetik Tartışmalar’ adlı sunum yapan Prof. Dr. Zeki Topçu klonlama ve genlerin dizilimi ile oynanması ve karşılaşılan tepkilerden söz etti.

Eczacılık Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ‘Postgenomik Dönemde Öne Çıkan Biyoetik Tartışmalar’ adlı sunuma, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Eczacılık Teknolojisi Bölümü Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Topçu, sunumunda klonlama ve genlerin dizilimi ile oynanması ve karşılaşılan tepkileri anlattı. İnsan genleriyle oynayarak dirençli bebekler ortaya çıkarıldığına ve bu durumun etik olarak kabul görmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Topçu, “Ancak yöntem kusursuz olacaksa, çaresizlik varsa karar verecek mekanizmalar toplumun moral duygularını sarsmayacaksa çeşitli hücreler üzerinde oynanabilir’’ dedi.

3 KİŞİDEN 1 SAĞLIKLI BEBEK

Bir vericiden alınan yumurta, anne yumurtası ve baba spermi ile toplam 3 kişiden sağlıklı bir bebek oluşturulduğunu kaydeden Pof. Dr. Topçu, “Bu tartışmalı teknik, tedavi edilemez durumlar için bir kurtarıcı olma yolunda ilerliyor. Tekniği onaylayan ülkelerden biri olan İngiltere ‘İki anne ve bir babadan olacak’ tüp bebekleri onaylayarak dünyadaki gelişimine ön ayak oldu” diye konuştu.

“GEN DİZİLİMİ UCUZLADI”

Gen diziliminin çıkarılmasının günümüzde yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Topçu, “Gen dizilimimizi çıkartmak artık ucuzladı. Hatta bunu yapan çeşitli şirketler mevcut ve reklam haline getirip, kitlelere pazarlamaya çalışıyorlar” diyerek çeşitli ülkelerde bu şirketlerin yasaklandığını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir