Prof. Dr. Kızılırmak Ege’de özlemle anıldı

 Öğrencileri vefatının 35’inci yılında Prof. Dr. Kızılırmak’ı unutmadı

Prof. Dr. Kızılırmak Ege’de  özlemle anıldı

Muhammet H. Lord – Gülden Metin

İZMİR (EGE AJANS)–  Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ve Ege Üniversitesi Gözlemevinin kurucusu Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak, vefatının 35’inci yılında isminin verildiği Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Abdullah Kızılırmak Dersliğinde düzenlenen toplantıyla anıldı. Toplantıya Prof. Dr. Kızılırmak’ın öğrencileri ve sevenleri katıldı.

Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Evren, Prof. Dr. Kızılırmak’ın Türkçeye  olan hassasiyetini vurguladı. Prof. Dr. Evren, ‘‘Hocamız, Türk astronomi camiasına birçok Türkçe terim kazandırdı. 1969 yılında Türk Dil Kurumu’na bağlı olarak Gökbilim Terimleri Sözlüğünü yayınladı. Önümüzdeki yıl bu sözlüğün basılışının 50’nci yılı nedeniyle bir etkinlik düzenleyeceğiz’’ diye konuştu.

Toplantıda, İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Koçer,  “Türkiye’de Astronomi: Gecikmeler ve Gelişmeler’’ isimli sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye’de astronominin gecikmesini eleştiren Prof. Dr. Koçer, astronominin tarihsel gelişimini tarihten verdiği örneklerle anlattı.

“Astronomi ve felsefe birbirini tamamlayan alanlardır”

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Göçmen, “Aristoteles, Doğu-Batı ve Kozmolojik Tasarım” isimli sunumuyla astronomi-kozmoloji ve felsefe arasındaki bağı anlattı.  Filozofların sözlerini örnek göstererek felsefenin ve astronominin aslında birbirini tamamlayan alanlar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Göçmen, “Doğa bilimleri, astronomi, kozmoloji bizim temelimizi oluşturuyor. Filozoflar dairesel döngüden bahsederler ve bu döngüye göre var olan değişimler ebedidir. Fakat bu noktada bir astronom olan Kepler filozofların yardımına koşar ve fikrini öne sürer. Ona göre döngü elipstir” diyerek astronomların filozofları etkilediklerini söyledi.

 Toplantıda Prof. Dr. Zeynel Tunca tarafından hazırlanan “Görüntülerle Abdullah Kızılırmak” isimli belgesel ve “Fotoğraflarla Kızılırmak” sergisi gösterildi. Toplantı sonunda katılımcılar Ege Üniversitesi Gözlemevi’ni gezdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir