Ege’de “Türkiye’de Tarihsel Süreç ve Kadın Hakları” konferansı

Ege’de “Türkiye’de Tarihsel Süreç ve Kadın Hakları” konferansı

Rektör Budak, “ Üniversitemiz çalışanlarının yüzde 58’ini kadınlar oluşturuyor”

Yasemen Toğrul

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi’nde, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 84. yılı ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi çalışanlarının yüzde 58’ini kadınlar oluşturuyor. Bu durumdan dolayı çok mutluyum. Doğal olarak, üniversitemizde kadınlarımıza karşı pozitif bir ayrımcılık var” dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda “Türkiye’de Tarihsel Süreç ve Kadın Hakları” konulu  konferans gerçekleştirildi. Konferansı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz verdi.

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) tarafından düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, rektör yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Prof. Dr. Kutsal Turhan, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, EKAM Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesinde çalışanların yüzde 58’inin kadın çalışanlardan oluştuğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Bu durumdan dolayı çok mutluyum. Doğal olarak, üniversitemizde kadınlarımıza karşı pozitif bir ayrımcılık gelişti. Üniversitemiz bünyesinde Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezimiz mevcut. Ayrıca, Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalımız da, 1999 yılından beri faaliyetlerini sürdürüyor. Bizim görevimiz, yalnızca üniversitemizde değil, ülkemizde ve dünyada kadın hakları konusunda yayılımı sağlamak ve toplumun içine girerek, devletimizle birlikte kadın haklarının daha da ileriye taşınması için üniversite olarak önderlik yapmak. Biz kadın haklarıyla ilgili tüm faaliyetlerde yer almak istiyoruz. Rektörlük yönetimi olarak, kadın hakları konusunda bilimsel ve sosyal anlamda bütün araştırma ve projelere tam destek veriyoruz” diye konuştu.

“Türk kültüründe kadınlara her zaman değer verildi”  

EKAM’ın kuruluş amaçları ve faaliyetlerinden bahseden Merkez Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın, “Kadınla ilgili hukuk, sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel olmak üzere çeşitli alanlarda temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak ve yaptırmak,  Türk kadınının statüsünü arttırmak amacıyla projeler hazırlamak ve yürürlüğe koymak, Ege Üniversitesi’nin farklı birimlerinde kadın konularında yapılan bilimsel çalışmaları teşvik etmek ve desteklemek, kazanılmış kadın haklarının korunmasıyla ilgili çalışmalar yapmak, bu konularla ilgili uluslararası toplantılar düzenlemek, toplumu kadın konularında bilgilenmesini sağlamak ve kadın sorunlarını duyurmak amacıyla çeşitli konferanslar hazırlamak merkezimizin amaçları arasında yer almaktadır” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz, “Türkiye’de Tarihsel Süreç ve Kadın Hakları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türk kültüründe kadınlara verilen değer ve aile kavramının her zaman önemli olduğunu ve kadınlarımızın kahramanlık özellikleriyle beraber nitelendirildiğini söyleyen Türkyılmaz, Orhun Kitabelerinden Osmanlı dönemine,  Kurtuluş Savaşından kadına seçme ve seçilme hakkının tanınmasına kadar geçen tarihsel süreç hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konferans sonrasında, Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı öğretim görevlilerince bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir