Rektör Budak, “Engelsiz bir üniversite olma yolunda ilerliyoruz”

  Adem Erman Topcu- Ufuk Batuhan Atabeyoğlu- Celal Ercan

İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kültür Salonunda 3 Aralık 2018 Dünya Engelliler Günü kapsamında “Engelsiz Ege Film Gösterimi” gerçekleştirildi. Programa Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Yılmaz, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programda,  “Kimseye Etmem Şikayet”, “Güzel Bir Güneş Doğdu” ve “Sessizliğe Şarkı Belgeseli” gösterildi.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Engelsiz olmak insanın elinde değildir, her insanın bir engeli vardır. Engelsiz olmak sınırlıdır. Engelli olmak sınırsızdır. Bu nedenle insanlar engelli olmakta eşittirler. İnsan bazı fonksiyonların birleştiği bir beden değildir. Engelli bireylerimiz de herkes gibi eğitim sağlık ve çalışma alanlarında temel hak ve özgürlüklere sahiptirler.  Önemli olan bu hakları ve özgürlükleri fiili duruma taşımaktır” dedi.

Üniversitelerin engelli bireylerin eğitiminde, sosyalleşmesinde ve topluma kazandırılmasında büyük bir rolü bulunduğunu ifade eden Rektör Budak,  “21. Yüzyılda üniversite olmanın unsurlarından birisi de budur. Yükseköğrenim kurumu da bu anlamda üniversiteleri teşvik etmektedir.  Bu mevzuda sorumluluğumuzun farkındayız. Bunu da yerine getirmeye çalışıyoruz. Engelli bireylerin en temel haklarından biri olan eğitim haklarından da eşit bir şekilde yararlanabilmelerinin yanında bu yolda Üniversitelere büyük görev düşmektedir. Biz de Ege üniversitesi olarak bir yandan bilimsel çalışmaları hızla yürütürken engelli bireylerimiz için bilinç düzeyi yüksek ve daha duyarlı toplum oluşturabilmek adına sosyal sorumluluk projeleri ile engelsiz bir üniversite olma yolunda ilerlemekteyiz. Hayatın anlamını kavrayan bir dünya kurma dileği ile dünya engelliler gününüzü kutluyorum yüreklerinizin sesini duyuyorum hepinizi çok seviyorum” dedi.

Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi olarak dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, uygulamalar konusunda büyük çaba harcadıklarını belirtti. Doç. Dr. Akmeşe “Bunun büyük bir örneği olduğuna inandığımız 3 Aralık Dünya Engelliler Günü hakkındaki film gösterimleri ile özel gereksinimi olan çocuklarımızın eğitimi onların toplumsal yaşama ve kültürel yaşama aktif katılımının sağlanması ile bir farkındalık yaratmayı amaçlamaktayız. Farklı engel gruplarını ele alan 3 belgeselimizin gösterimine ve etkinliğe katkılarından dolayı İletişim Fakültesi ve Medya Uygulama Araştırma Merkezine teşekkür ederiz” dedi.

“Hepimiz kusurluyuz”

Programda gösterimi yapılan  “Güzel Bir Güneş Doğdu” ve “Sessizliğe Şarkı” belgesellerinin yönetmeni İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Berrak Samur, “Amacımız üniversitemiz öğrencilerinin engelli yaşam konularında ne kadar duyarlılığa sahip olduklarını göstermek.  Aynı zamanda işaret dilinin yaygınlaşması için de yaşam konularının filmleştirerek gösterim yapılması ve bu filmlerin duyuları uyandıracak içerikte olup işaret diliyle aktarılmasını sağlamak. İletişim Fakültesi olarak da bu dinamikler arasında bunu göstermeye çalışacağız. Bizim amacımız zaten iletişimi sağlamak, engel diye bir şey yok, hepimiz kusurluyuz, bunun farkına varıp mükemmelliğin olmadığının farkındalığını yaratmak. Engelli bireylerimizle de her platformda yan yana yürüyerek hayatlarımızdaki tüm engelleri birlik beraberlik kavramı çatısı altında kaldırmak” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir