Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak, Ege’de anılacak

İZMİR(Ege Ajans)- Türk gökbilimci, akademisyen, Ege Üniversitesi (EÜ)  Fen Fakültesi Astronomi Kürsüsü, Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucusu,  Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi´nin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak ölümünün 35.yılında Ege Üniversitesi’nde anılacak.

EÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ve Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen anma etkinliği, 4 Aralık Salı günü saat 10.00’da başlayıp, 16.00’da son bulacak.  Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak’ı anma töreni saat 10.00-12.00 arasında Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde, saat 13.00-16.00 arasında da Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi olmak üzere 2 farklı yerde gerçekleşecek.

Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi’nde 1925 yılında doğan Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak, 1947 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik ve Astronomi Bölümü’nden mezun oldu. 1963 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’ne atanan Prof. Dr. Kızılırmak,  Ege Üniversitesi Astronomi Kürsüsü’nü (1963) ve Ege Üniversitesi Gözlemevi’ni (1965) kurdu.

Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi kurucu dekanlığını 1975-1976 yılları arasında yürüten  Kızılırmak, 1966-1981 döneminde Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanlığı ve 1976-1981 yılları arasında da iki dönem Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü.

Türkçe’ye çok büyük önem veren Kızılırmak, yazdığı kitaplarında Türkçe terimler kullanmaya özen göstermiş ve 1969 yılında, Türk Dil Kurumu’nda, Gökbilim Terimleri Sözlüğü’nü yayımladı 1961-1969 yılları arasında da Türk Ansiklopedisi’ne, gökbilim ile ilgili 87 adet makale yazdı. Birçok ulusal ve uluslararası astronomi derneğinin üyesi olan Kızılırmak, ülkemizde ulusal gözlemevi kurulması çalışmalarının öncülerinden oldu. 4 Aralık 1983 tarihinde vefat eden Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak, ölümünden sonra, 1996 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.