Organ Bağışına Yönelik Anlamlı İşbirliği

“Organ ve Doku Bağışı Dostu Bornova”

 Organ Bağışına Yönelik Anlamlı İşbirliği

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Rektörlüğü ile Bornova Kaymakamlığı ve Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Organ ve Doku Bağışı Dostu Bornova” programı protokolü imza töreni gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi öğrencilerinin organ ve doku bağışına teşvik edilmesi amacıyla hayata geçirilen proje ile çeşitli eğitimler ve sosyal sorumluluk faaliyetleri düzenlenecek.

Ege Üniversitesi Eski Senato Salonunda gerçekleştirilen imza törenine, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, katıldı.

İmza töreninde konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Organ ve doku naklinde pek çok başarıya imza atan dünya çapında bir merkeze sahibiz. Dünyada 1 milyon insan nakil bekliyor. Bunların 30 bini Türkiye’de. Organ nakli konusunu tüm fakülte ve yüksekokullarımızda sosyal sorumluluk dersleri kapsamında değerlendirmek istiyoruz. Organ bağışının temsili rengi olarak yeşil rozetlerimiz var ve üniversitemiz giriş kapısını da yeşil renkle ışıklandırdık. Üniversitemizde organ bağışına dikkat çekmek amacıyla pek çok bilimsel program düzenliyoruz. Öğretim üyelerimizden oluşan bir müzik grubumuz var.  Yine organ nakline dikkat çekmek amacıyla bir konser düzenleyeceğiz. Projemiz kapsamında yapacağımız etkinliklerin Üniversitemizde, Bornova’mızda ve İzmir’imizde farkındalık yaratarak, bilinç oluşturacağına inanıyorum. Örnek teşkil eden bu protokolü çok önemli buluyorum ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan ise “3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası’nda bu protokolün imzalanması ayrıca anlamlı. Ege Üniversitesi, organ nakli konusunda önemli deneyime ve Türkiye’de ciddi bir konuma sahip. Tüm organ nakillerinin yapılabildiği nadir merkezlerden biriyiz. Organ bağışı konusunda Türkiye’de çok ciddi bir eksiklik var. Canlıdan organ nakillerinde dünyada en ön sıralardayken kadavradan yapılan nakillerde maalesef son sıralarda yer alıyoruz. Yapılan her 5 nakilden 4 tanesi canlıdan, yalnızca bir tanesi kadavradan yapılıyor. Bu oranı tersine çevirmemiz gerekiyor.  Bu da ancak insanların bilgilendirilmesi ve organ bağışına teşvik edilmesiyle olacak bir şey. Üniversite yıllarından başlayarak farkındalığın artırılması çok önemli. Bugün imzaladığımız protokol bu açıdan çok büyük önem taşıyor. Ben de katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum ve hayırlı olmasını diliyorum.

Uzm. Dr. Bediha Salnur, “Organ Bağışı Haftası münasebetiyle Ege Üniversitesi, İzmir Sağlık Müdürlüğü ve Bornova Kaymakamlığı işbirliği ile bir protokol imzalamak için buradayız. Yıllardır, değişik kurumlarla işbirliği yaparak, organ bağışının gerekliliği algısına toplum olarak nasıl varabileceğimizin çalışmalarını yapıyoruz. Müftülüğümüzle yaptığımız işbirliği ile vaazlarda uyarılarda bulunarak organ bağışına karşı sosyal ve dini çekinceleri aşmaya çalışıyoruz. Toplumda eğitim seviyesi ne olursa olsun bu konu ile ilgili çekinceler var. Bunların giderilmesinin gerekliliğinin farkındayız, elimizden geleni yapıyoruz ancak toplumun, çekincelerini yıkarak bize bu konuda yardımcı olmasını bekliyoruz. Ege Üniversitesi, ders müfredatlarında organ bağışı konusuna çokça yer veriyor. Öğrencilerimiz bizimle iş birliğine gidiyor, toplumu bilinçlendirmeye çalışıyorlar ve organ bağışının gerekliliği konusunda topluma bilgi veriyorlar. Sadece Sağlık Müdürlüğü olarak çalışarak bir başarıya ulaşamayacağımızın farkındayız ve Rektörümüze ve ekibine daha önceki yıllardan başlayan işbirliğimizin güçlenerek devam etmesi adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Protokol ile Bornova Kaymakamlığı öncülüğünde Ege Üniversitesi öğrencilerine organ bağışının önemi ve değeri hakkında Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından eğitimler verilecek, gençlerin organ bağışı konusunda bilinçlendirilmesi sağlanacak. Organ bağışı konularında eğitim ve bilgilendirme yapılması için uygun ortam Ege Üniversitesi tarafından sağlanacak. Tüm fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında 40 dakika sürecek eğitimler verilecek. Üniversite eğitimine başlayacak olan hazırlık ve birinci sınıf öğrencilerine yönelik düzenli eğitimler yapılacak. EÜ öğrencileri gönüllülük esası altında düzenli olarak; fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında organ bağışı kampanyaları düzenlenmesine destek olacak. Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğünce ekipler oluşturularak gerekli ekipmanlar temin edilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir