Dünya masalları görme engelli öğrencilerle buluştu

“Hayallere Açılan Kapı: Masallar”

Dünya masalları görme engelli öğrencilerle buluştu

Ceren Korkmaz-Bana Broo

Ege Üniversitesi(EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türkçe Öğretim Birimi tarafından düzenlenen “Hayallere Açılan Kapı: Masallar” sosyal sorumluluk projesi etkinliği gerçekleştirildi. Sosyal sorumluluk projesinde Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türkçe Öğretim Birimi’nde Türkçe öğrenim gören yabancı uyruklu bir grup öğrenci yer aldı.

Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu’nda öğrenim gören görme engelli öğrenciler için gerçekleştirilen projeye; Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Görevlisi Ömür Özütemiz, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Abdurrahman Güneş ve öğrenciler katıldı.

Projenin danışmanlığını yapan Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Görevlisi Ömür Özütemiz, “Hayallere Açılan Kapı: Masallar  adlı projemizde Enstitümüzde Türkçe öğrenimi gören uluslararası öğrenciler tarafından, kendi ülkelerine ait masallar seçildi. Türkçeye çevirileri yaş gruplarına  göre  masalların tasnifi, daha sonra telaffuz, diksiyon, okuma çalışmaları yapılmış, masal anlatma teknikleriyle çalışılarak uzun bir hazırlık sürecinden sonra proje uygulamaya konmuştur. Projede amacımız,  12 farklı  ülkeden gelen öğrencimizle görme engelli kardeşlerimizi tanıştırmak, bu ülkelere ait masallar ve geleneksel müzikler aracılığıyla onlara hiç tanımadıkları dünyaların kapılarını açma, zihinlerinde her şeyin ulaşılabilir olduğu ve önlerinde hiçbir  engel olmadığı  algısını  yaratabilmektir” dedi.

 Projede EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türkçe Öğretim Birimi  yabancı uyruklu öğrencileri, geleneksel kıyafetleri ve geleneksel müzikleriyle beraber ilkokul ve ortaokul görme engelli öğrencilere kendi ülkelerine ait masalları anlattı. Masalların anlatımı boyunca görme engelli öğrencileri yalnız bırakmayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan öğrencilerle tanışarak onlara projeyi anlattı. Farklı kültürlerle tanışan görme engelli öğrenciler etkinlik anında oldukça keyifli dakikalar yaşadı. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında yabancı uyruklu öğrenciler görme engelli öğrencilere hediyeler verdi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir