EÜ, 10 tematik alanda ve disiplinlerarası çalışmaları ile öne çıktı
YÖK 100/2000 Projesi- Doktora Burs Programının 4. Çağrı Döneminde Desteklenen Üniversiteler ve Alanları Belli Oldu
EÜ, 10 tematik alanda ve disiplinlerarası çalışmaları ile öne çıktı
İZMİR(Ege Ajans)- Yükseköğretim Kurulunca, YÖK-100/2000 Projesi- Doktora Burs Programı’nın 4’üncü çağrı döneminde desteklenen üniversiteler ve alanları belli oldu. Ege Üniversitesi, 10 tematik alanda ve disiplinlerarası çalışmaları ile öne çıkarak desteklenen üniversiteler arasında yer aldı. Bu kapsamda 75 üniversiteye 392 alt alanda 2 bin kontenjan verilmesi uygun bulundu.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “YÖK öncelikli alanlarda doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması amacıyla devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören öğrencileri desteklemeye devam ediyor. Yükseköğretim Kurumumuz derin bir bakış açısıyla, ilk defa belirlenen öncelikli alanlar ve geleceğin meslekleri üzerinde yoğunlaşıyor. Yapılan değerlendirmede üniversitemizin, ‘Sürdürülebilir Tarım, Gıda Üretimi, İşleme ve Teknolojisi, Biyoteknoloji, Moleküler Farmakoloji ve İlaç Araştırmaları, Doğal ve Bitkisel Ürünler / Kozmetik Ürünler, Biyoenformatik- Biyoistatistik, Akıllı ve Yenilikçi Malzemeler, Robotik, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi, Mikro ve Nanoteknoloji ve Psikoloji’ gibi 10 tematik alanda öne çıktığını görüyoruz. Uluslararası katılımlı multisipliner etkinliklere daha fazla ev sahipliği yapacağız. Genç araştırmacılarımızın bilim, teknoloji Ar-Ge, inovasyon ve yenilik bağlamında en iyi eğitimi almaları, geleceğin mesleklerine yoğunlaşmaklarını sağlamak için her türlü iklimi üniversitemizde oluşturduk. Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkma hedefleri doğrultusunda Ege Üniversitesi olarak ‘Nitelikli Bilgi ve Nitelikli İnsan’ yetiştirmek için gece gündüz demeden çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
YÖK öncelikli alanlarda doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması amacıyla, bir Türkiye projesi olan YÖK 100/2000 Projesi Doktora Burs Programının 4. çağrı döneminde, destelenen üniversiteleri ve alanları açıkladı. YÖK, Ege Üniversitesi’ni, “Sürdürülebilir Tarım, Gıda Üretimi, İşleme ve Teknolojisi, Biyoteknoloji, Moleküler Farmakoloji ve İlaç Araştırmaları, Doğal ve Bitkisel Ürünler / Kozmetik Ürünler, Biyoenformatik- Biyoistatistik, Akıllı ve Yenilikçi Malzemeler, Robotik, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi, Mikro ve Nanoteknoloji ve Psikoloji” olmak üzere 10 alanda desteklenmeye layık gördü.
Türkiye’deki doktora eğitimine yeni bir vizyon kazandıran YÖK, “Geleceğin Türkiye’si için Güçlü Nesiller Yetiştirme Projesi” olan “100/2000 Projesi”, devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören öğrencileri desteklemeye devam ediyor.
Türkiye’de bir ilk olan program için 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz dönemi için üniversitelerin talepleri YÖK tarafından değerlendirilerek, ilgili alanlarda başarılı bulunan üniversiteler ve kontenjan sayıları belirlendi. Çeşitli üniversitelerden, alanlarında uzman 106 öğretim üyesinin yaptığı panel değerlendirmeler kapsamında 75 üniversiteye 392 alt alanda 2 bin kontenjan verildi. YÖK tarafından uygun bulunan kontenjanlar için başvurular üniversiteler tarafından alınacak ve uygun bulunan adaylar YÖK’e bildirilecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan lisans veya yüksek lisans mezunları başvuruda bulunabilecek. Aday eğer doktora eğitimine devam ediyorsa tez aşamasına geçmemiş olması da gerekiyor. Başvurular ve değerlendirme süreci 14 Eylül’e kadar tamamlanacak. Burs almaya hak kazananlara aylık 2 bin TL ödenecek. Başvuru tarihleri ve şartlar üniversitelerin internet sitelerinden ilan edilecek. Üniversitelere verilen kontenjanlara herhangi bir işte çalışan öğrenciler de başvuruda bulunabilecek.