Yüzyılın en uzun “Kanlı Ay” tutulması 27 Temmuz’da…

Tutulmanın yanı sıra başka ilginç doğa olayları da yaşanacak

Yüzyılın en uzun “Kanlı Ay” tutulması 27 Temmuz’da

Ali Şahini– Kübra Ceylan– Gülşah Saatçi

İZMİR (Ege Ajans)- Yüzyılın en uzun “Kanlı Ay” tutulması 27 Temmuz’da gerçekleşecek. Aynı tarihte tutulmanın yanı sıra başka ilginç doğa olayları da yaşanacak. Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, “27 Temmuz çok önemli bir tarih. Son yüzyılın en uzun Ay tutulması yaşanacak. Bu tutulma 2018 – 2020 yılları arasında Türkiye’den gözlemlenebilecek 6 tutulmanın ikincisi olacak” dedi.

“Kanlı Ay” tutulması hakkında bilgi veren Doç. Dr. Dal, “Gökyüzünde Ay, Dünya’nın gölge konisi içerisine girecek. Ay, Dünya’nın gölgesinde kalacak ve siyah görünecek. Fakat Tam Ay tutulmasında özel bir konum var; Ay, tutulma esnasında tam siyah görünmesi gerekirken kırmızı görünecek. Dünya’nın deniz seviyesinden itibaren 500 kilometre kalınlığında bir atmosferi var. Dünya’nın kayasal yapısı ayı ne kadar gölgelese de, onu kabuk gibi saran atmosfer Güneş’ten gelen ışığı kırıyor, yansıtıyor ve ayın üzerine düşmesini sağlıyor. Açılardan dolayı, prizmanın beyaz ışığı 7 renge ayırması gibi atmosfer de prizma etkisi yaratıyor. Güneş ışığını 7 renge ayırıyor ve 7 renkten kırmızı renk Ay’ın üzerine düşüyor tam tutulma sırasında” diye konuştu.

SON YÜZYILIN EN UZUN AY TUTULMASI

Tutulma olaylarının yılda üç ila dört kez yaşandığını ve belli bir periyodik çevrimi takip ettiğini belirten Doç. Dr. Dal, “Bu olay son yüzyılın en uzun Ay tutulması. Dünya’ya yakın olması sayesinde Ay, geniş bir koninin içinden geçecek ve çok uzun süre karanlıkta kalacak.  Normalde tam tutulma 4 dakika civarındaysa bunda 6-7 dakikalara çıkacak. Başlamasından tam tutulma anına kadar 1 buçuk saat, tam tutulma anından tamamen ağarana kadar yine 1,5 saat ve toplamında 3,5-4 saati bulabilecek” dedi.

“PEK ÇOK DOĞA OLAYINI BERABERİNDE GETİRECEK”

Aynı gece başka ilginç doğa olaylarının da yaşanacağını açıklayan Doç. Dr. Dal, “Venüs ve Jüpiter son yılların en parlak konumuna geldi. Güneş batarken Ay’ın doğması sürecinde Venüs gökyüzünde görünmeye başlar. Doğmakta olan ayın hemen önünde de Satürn belirgin şekilde olacak. Ay yükselirken çok daha ilginç bir olay yaşanacak, Mars doğacak ve 2018 yılı Mars’ın Dünya’ya en yakın olduğu konum. Mars normalde gökyüzünde sönük bir yıldız gibi görünürken çok daha parlak görünecek. Mars, geçtiğimiz 20 yılda bu kadar yakın olmadı, bundan sonraki 20 yılda da bu kadar yakın olmayacak. 2038’lere gelindiğindeki parlaklığı da bugünkü kadar parlak olmayacak. Mars’ın görünümü üzerine insanlar ‘Ay’dan bile büyük görünecek’ algısına kapılıyor. Bu yanlış. Mars dünyada görülen en büyük görünümünden biraz da büyük görünecek. Bu da Ay’ın yaklaşık 20’de biri kadar olacak. Yani bu ay Venüs çok parlak, Jüpiter çok parlak, Ay kanlı tutulmadan geçiyor ve Mars çok parlak. Temmuzun sonları -özellikle 27 Temmuz- birçok doğa olayının beraber yaşanacağı bir tarih olacak” dedi.

AY TUTULMASI TARİH BOYUNCA İLGİ ÇEKTİ

Kanlı Ay tutulmasının tarih boyunca ilgi çekmiş muazzam bir doğa olayı olduğuna ve eski toplumların bundan çok etkilendiğine vurgu yapan Doç. Dr. Dal, “Kafkas ve Asya bölgesindeki toplumlara baktığımızda insanlar bir şeylerin aya zarar verdiğini düşünerek Ay’a ok atmaya çalışmışlar. Çin, Hindistan bölgesinde ejderhaların Ay’ı ısırdığını, yuttuğunu ve Ay’ın kan revan içinde kaldığını düşünmüşler” dedi. Anadolu uygarlığında da benzer inanışlar olduğunu belirten Dal, “Yunan uygarlığında, İyon uygarlığında ve sonradan Anadolu’ya gelen Türk uygarlığında da benzer bir inanış var. Ay kararıyorsa evli çiftler arasında bir problem var. ‘Eşim beni aldatıyor herhalde’ gibi düşüncelere kapılmışlar. Avrupa ve Balkan toplumlarına gittiğimizde de, kuzey ülkelere çıktığımızda da tarih boyunca bu olay Drakula’yla eşleştirilmiş. Binlerce yıl boyunca bu tarz düşünce ve inanışlar çok ciddiye alınmış ve bu doğa olayı hakkında çok fazla gürültü kopmuş bundan korkanlar da olmuş bundan sinirlenenler de olmuş” diye konuştu.

“Kanlı Ay” tutulmasının yaşanacağı 27 Temmuz akşamı, Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenecek olan etkinlikte, Nif Dağı’nda bulunan Gözlemevi’nden tutulma canlı olarak izlenecek ve halka açık olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir