Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri
Mustafa Demiryürek- Kübra Çelepi- Mehmet Ali Postacı
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Karakaya, bir aylık oruç süresinin ardından bayram ile birlikte beslenme düzeninde yaşanan değişikliklere dikkat çekip bu süreçte sağlık açısından yapılması gerekenleri sıraladı.
Ramazan ayı boyunca oruç tutan insanların vücudunda beslenme düzeninin değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Karakaya, metabolizmanın eski düzenini yeniden sağlaması için öğünlerde porsiyon miktarlarının küçük tutulması gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında on yedi saatlik açlığın vücutta bir takım değişikliklere yol açtığını belirten Prof. Dr. Karakaya, “Böyle bir dönemde yedi saatlik bir süreçte bu besinleri hızlıca tüketiyoruz. Ama bayrama geldiğimizde tekrar sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve akşam yemeğinden oluşan rutin beslenme düzenimize dönüyoruz. Bayram sabahında tüm diğer günlerde olduğu gibi güne proteince zengin bir öğünle başlamamız gerekir. Yumurta, peynir, süt gibi proteince zengin gıdalar tüketilmeli, ayrıca meyve ve sebzelere de yer verilmelidir. Çay tabi ki içilebilir ancak süt tercih edilirse daha iyi olur” dedi.
“Beslenme modeli kişiye özeldir”
Beslenme modelinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini belirten Prof. Dr. Karakaya, “Sizin beslenme alışkanlığınız vücudunuzun gereksinimlerine göre belirlenecek bir şeydir. Bazı insanlar sabah ve öğlen arasında çok yoğun bir açlık hissedebilirler. İnsülin ile ilgili problem olabilir. Bunlara bir kuşluk öğünü olarak meyve, kuru yemişler veya süt önerilebilir. Öğle ve akşam yemeği arası çok uzun olduğundan bir ara öğün olarak ikindi önerilebilir. Sizin beslenme alışkanlığınıza, vücudunuzun gereksinimlerine göre belirlenecek bir şeydir. İki öğün tüketilecek, üç öğün tüketilecek diye bir şey yoktur Yatağa girmeden en az iki saat önce yeme eylemini bitirmekte fayda var. Asitli içecekler yerine ayran tüketilmesin öneriyoruz” dedi.