Ege’de “Voleybolda Sporcu Yaralanmaları ve Rehabilitasyonu” semineri

Nazmi Can Arslan – Uğur Mersin

İZMİR (Ege Ajans)- Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından “Voleybolda Sporcu Yaralanmaları ve Rehabilitasyonu” semineri gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere,  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ergün, akademisyenler, voleybol antrenörleri ve öğrenciler katıldı.

Seminerde Prof. Dr. Metin Ergün voleybolda yaralanma profili, özellikleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler  verdi.

 Voleybol oyuncularının oynadıkları pozisyonlara göre sporcu yaralanmalarının türünün ve oranın değişiklik gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ergün, “Smaçörler ve blokerlerin daha sık yaralandığını, liberolar ve pasörlerin ise daha az yaralandığını gözlemliyoruz. Oyuncu profilini ele aldığımızda file önünün daha riskli bölge olduğu ortaya çıkıyor. Yaralanmaların üçte ikisinin el ve ayak burkulmaları ve kas yaralanmaları olduğunu görüyoruz. El ve ayak burkulmaları genellikle file önünde oynayan oyuncularda gerçekleşiyor” dedi.

Alınan tüm önlemlere rağmen yaralanmalardan yüzde yüz korunmanın mümkün olmadığının altını çizen Prof. Dr.  Ergün, “Mental ve fiziki olarak hazır olmamak, antrenmansızlık, aşırı antrenman, yetersiz ısınma ve esnek azlığı gibi etmenler yaralanmalara davetiye çıkarıyor. Voleybol yaralanmaları hakkında yapılan çalışmalar maalesef yetersiz. Yaralanmalara önlem almak için yaralanma hakkında bilgileri hedef gruplar üzerinde geriye doğru araştırmalar yaparak inceliyoruz. Bu araştırmalar bize korunma açısından neler yapacağımız hakkında bilgi veriyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir