Yeşil Köşk İzmirlilerin hizmetine sunuldu

*İzmir Valisi Ayyıldız “Bu güzel günlerin kıymetini bilerek yarına daha güzel hazırlanmayı rabbim hepimize nasip etsin. Bu işe vesile olan çok değerli Rektörümüzü tebrik ediyorum. Görüyoruz, Necdet Bey Ege Üniversitesi’ne ayrı bir hava, ayrı bir güzellik ve heyecan kattı. İnşallah o heyecan İzmir’imizi de üniversitemizle güzel yerlere taşıyacaktır” dedi.

* Rektör Prof. Dr. Budak “Üniversitemiz bünyesinde bütün tarihi yapılar gözbebeğimiz. Bu yapıların yaşaması gerekiyor. Yeşil Köşkümüzü hem üniversitemize hem de İzmir’imize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

İZMİR(Ege Ajans)- Türkiye’nin en görkemli ilk 10 köşkü arasında yer alan Ege Üniversitesi (EÜ) Yerleşkesindeki Yeşil Köşk, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın talimatıyla restore edildi. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, EÜ personeli ve öğrencisi gazi, şehit yakınları ile engellilerin katıldığı iftar programıyla açılan köşk, İzmirlilerin hizmetine sunuldu.

Türkiye’nin en görkemli köşklerinden biri olan ve geçmiş dönemde sosyal tesis olarak kullanılan Yeşil Köşk, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın talimatı ile yenilendi. Köşk hizmete, EÜ personeli ve öğrencisi gazi, şehit yakınları ile engellilerin de bulunduğu 200 kişinin katıldığı iftar programıyla açıldı. Programa, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, rektör yardımcıları ve daire başkanları da katıldı.

VALİ AYYILDIZ, “NECDET BEY AYRI BİR HEYECAN KATTI”

Gecede konuşan İzmir Valisi Ayyıldız, “Bu güzel günlerin kıymetini bilerek yarına daha güzel hazırlanmayı rabbim hepimize nasip etsin. Bu işe vesile olan çok değerli Rektörümüzü tebrik ediyorum. Görüyoruz, Necdet Bey Ege Üniversitesi’ne ayrı bir hava, ayrı bir güzellik ve heyecan kattı. İnşallah o heyecan İzmir’imizi de üniversitemizle güzel yerlere taşıyacaktır” dedi.

Rektör Budak, “Sayın Valimizin teşrifleri bizleri onurlandırdı. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Tuttuğumuz oruçlarımızı, ibadetlerimizi kabul etsin. Yolumuz açık olsun. Üniversitemiz bünyesinde bütün tarihi yapılar gözbebeğimiz. Bu yapıların yaşaması gerekiyor. Yeşil Köşkümüzü hem üniversitemize hem de İzmir’imize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

BARDISBANIAN KÖŞKÜ

Yeşil Köşk

20. yüzyılın son çeyreğinde kullanılan Pandispanya Köşkü isminden sonra, günümüzde Yeşil Köşk adıyla bilinen yapının, 19. yüzyılın son çeyreğinde ithalat ve ihracat işleriyle uğraşan İzmirli tüccar D. A. Bardisbanian tarafından yaptırılmış olduğu tahmin ediliyor. Yapıldığı dönemde komşu diğer birkaç köşk gibi Bornova tren istasyonunun karşısında,  Bornova ovasına açılan tarım arazilerinin başında yer almaktaydı.

19. yüzyılın sonlarında Fransa’ya göç ettiği söylenen  Bardisbanian Ailesinden köşkü devralan Gasparian Ailesi’nin de İzmir’den ayrılmasından sonra Bornova Ziraat Mektebi için kamulaştırılarak kullanılmış olan köşk, 1949 yılında T.C. Maliye Hazinesi’ne devredilmiş, 1990 yılında Ege Üniversitesi’ne geçmiştir. Bina, 1955 yılında Ege Üniversitesi’nin kuruluşuyla 1955-1972 yılları arası E.Ü. Ziraat Fakültesi Zirai İşletmecilik ve Ekonomi Kürsüsü olarak hizmet vermiştir.

1986 yılındaki onarımı sonrası bir süre üniversiteye gelen üst düzey ziyaretçiler için konukevi işlevi görmüş olan köşk, 1993 ve 1995 yıllarındaki onarımlar sonrası, günümüzde üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrencilerine kafeterya ve restoran olarak hizmet veren bir sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.

Bünyesinde, aralarında rektörlük hizmet binasının da yer aldığı  9 Levanten köşkü bulunduran EÜ’nün sınırlarındaki Yeşil Köşk, geniş bahçesi, mimari yapısı ve tarihi dokusu ile dikkat çekiyor. Yeşil Köşk, kafeterya, düğün ve nişan organizasyonları, bayii toplantıları, balolar  gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Sadece Ege Üniversitelilere değil İzmirlilere de hizmete verecek olan köşk 500 araç kapasiteli otoparkı, 1000 kişilik kokteyl alanı, profesyonel ekibi ve kendi bünyesinde yer alan mutfağı ile İzmir’in nezih mekanlarından biri olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir