Prof. Dr. Görgün “Toprak, insanoğlu ve diğer canlıların yaşamı için önemli bir kaynaktır”

Ege’de “Nükleer Tekniklerle Toprak Erozyonu Hızının Belirlenmesi’’ semineri

Prof. Dr. Görgün “Toprak, insanoğlu ve diğer canlıların yaşamı için önemli bir kaynaktır”

Gizem Köse-Ayşe Kartal

Ege Üniversitesi(EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Nükleer Tekniklerle Toprak Erozyonu Hızının Belirlenmesi’’ konulu seminer düzenlendi. Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Seminer Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Merkez Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Melike Bor ve Prof. Dr. Armağan Kınal’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Semineri, EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü   Nükleer Bilimler Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Uğur Görgün verdi.

Seminerde konuşan Prof. Dr. Görgün, nükleer tekniklerle erozyon hızının tayin edilmesi ve çevresel uygulamaları hakkında bilgiler verdi. Nükleer tekniklerin çevresel uygulamaları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Güngör, “Nükleer tekniklerle toprak hızının belirlenmesi ile toprak hareketinin miktar ve boyutunu gösteren güvenli sayısal veriler elde edilir. Toprak; ekosistemin devamı, insanoğlu ve diğer canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için önemli bir kaynaktır’’ diye konuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın 2015 verilerine göre 1960 yılından bu yana ekilebilir toprakların yüzde 30`unun kaybedildiğine ve aşınmış toprakların dünya genelinde yüzde 80`inin gelişmekte olan ülkelerde olduğuna değinen Prof. Dr. Görgün, “Ülkemizde erozyonun bu kadar şiddetli ve riskinin oldukça yüksek olmasının nedenleri; iklim, yağış yoğunluğu, sıcaklık, eğim, toprak özellikleri gibi etkenlerdir. Erozyon,  toprağın üzerindeki bitki örtüsü ile yavaşlar.  Devletimiz bu konuda gayet ilgili. Tarım ve Orman Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu çölleşme ve erozyonla mücadele çalıştayına katıldık. Ayrıca konu ile ilgili pek çok kurumla ortak yürüttüğümüz TÜBİTAK projeleri bulunuyor” dedi.

Seminerin sonunda Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Melike Bor, Prof. Dr. Görgün’e “Teşekkür Belgesi” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir