Yeşil Köşk yeniden hizmete açılıyor

Ege Üniversitesi kültürel varlıklarını İzmirlilerle buluşturuyor

Yeşil Köşk yeniden hizmete açılıyor

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi kültürel değerlerini toplumla buluşturmayı ve görünür kılmayı sürdürüyor. Türkiye’nin en görkemli köşkleri arasında ilk 10’da yer alan Yeşil Köşk, restore edilerek yeniden İzmirlilerin hizmetine açılıyor. Tarihi köşk, 29 Mayıs 2018 Salı günü (yarın) Gazi ve Şehit yakını öğrenciler, çalışanlar ile engelli öğrenci ve çalışanlara verilecek iftar davetiyle hizmete başlayacak.

Türkiye’nin en görkemli köşklerinden biri olan ve geçmiş dönemde sosyal tesis olarak kullanılan Yeşil Köşk, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın talimatı ile yenilendi.

Ege Üniversitesi’nin birçok tarihi köşkü bünyesinden barındırdığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, ‘‘ Yeşil Köşk de bu tarihi köşklerden biri ve en bilineni. Geçmişte sosyal tesis olarak kullanılıyordu.  Göreve geldiğimizde bu tarihi yapımızı yeniden üniversitemize ve kentimize kazandırmak için harekete geçtik. Burası üniversitemiz çalışanları ve öğrencilerimizin yanı sıra İzmir’imize de hizmet verecek. Kentimize nezih bir mekan kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ege Üniversitesi bünyesinde bulunan tüm tarihi yapılar gözbebeğimiz. Bu yapıları korumaya ve amacına uygun bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Mutluluklara şahitlik edecek olan bu görkemli köşkümüzün yeniden hizmete girmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ şeklinde konuştu.

Yeşil Köşk, 29 Mayıs 2018 Salı (yarın) günü Gazi ve Şehit yakını öğrenciler ve çalışanlar ile engelli öğrenci ve çalışanlara verilecek iftar davetiyle hizmete başlayacak.

Geniş bahçesi, mimari üslubu ve tarihi dokusu ile dikkat çeken Yeşil Köşk kafeterya, düğün ve nişan organizasyonları, bayii toplantıları, balolar  gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Sadece  Ege Üniversitelilere değil İzmirlilere de hizmete verecek olan köşk 500 araç kapasiteli otoparkı, 1000 kişilik kokteyl alanı, profesyonel ekibi ve kendi bünyesinde yer alan mutfağı ile İzmir’in nezih mekanlarından biri olacak. Ege Üniversitesi bünyesinde aralarında rektörlük binasının da yer aldığı  9 tane Levanten köşkü bulunuyor.

BARDISBANIAN KÖŞKÜ

Yeşil Köşk

19. yüzyılın son çeyreğinde kullanılan Pandispanya Köşkü isminden sonra, günümüzde Yeşil Köşk adıyla bilinen yapının, 19. yüzyılın son çeyreğinde ithalat ve ihracat işleriyle uğraşan İzmirli tüccar D. A. Bardisbanian tarafından yaptırılmış olduğu tahmin ediliyor. Yapıldığı dönemde komşu diğer birkaç köşk gibi Bornova tren istasyonunun karşısında,  Bornova ovasına açılan tarım arazilerinin başında yer almaktaydı.

20. yüzyılın sonlarında Fransa’ya göç ettiği söylenen  Bardisbanian Ailesinden köşkü devralan Gasparian Ailesi’nin de İzmir’den ayrılmasından sonra Bornova Ziraat Mektebi için kamulaştırılarak kullanılmış olan köşk, 1949 yılında T.C. Maliye Hazinesi’ne devredilmiş, 1990 yılında Ege Üniversitesi’ne geçmiştir. Bina, 1955 yılında Ege Üniversitesi’nin kuruluşuyla 1955-1972 yılları arası E.Ü. Ziraat Fakültesi Zirai İşletmecilik ve Ekonomi Kürsüsü olarak hizmet vermiştir.

1986 yılındaki onarımı sonrası bir süre üniversiteye gelen üst düzey ziyaretçiler için konukevi işlevi görmüş olan köşk, 1993 ve 1995 yıllarındaki onarımlar sonrası, günümüzde üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrencilerine kafeterya ve restoran olarak hizmet veren bir sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir