Doç. Dr. Döşkaya, “En çok DNA aşısı HIV üzerine geliştiriliyor”

Ege’de “2. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi ve DNA Aşısı Çalıştayı” devam ediyor

Doç. Dr. Döşkaya, “En çok DNA aşısı HIV üzerine geliştiriliyor”

Emre Halil Esenkaya-Mustafa Kaymaksüt-Gökhan Aktepe 

İZMİR(Ege Ajans) – Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü ve Aşı Bilimi Derneği iş birliğiyle düzenlenen, “2. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi ve ISV Destekli DNA Aşısı Çalıştayı” kapsamında “DNA Aşılarının Tarihçesi” ve “İnsanlarda Kullanım İçin DNA Aşısı Etkinliğinin Geliştirilmesine Yönelik Stratejiler” sunumları yapıldı.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe akademisyen ve öğrenciler katıldı. Etkinliğin  Oturum Başkanlığını Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Kılıç yaptı.

“DNA Aşılarının Tarihçesi”nden bahseden EÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Döşkaya, “DNA aşılarının tarihçesi 1990’lı yıllara dayanıyor. 90’lı yıllarda Ulmer ve arkadaşları DNA aşılarının ilk halini buluyor. DNA aşıları birçok hastalık için geliştirilmekte olup, klinik çalışmaları çeşitli safhalarda devam etmektedir. Şu anda 592 farklı klinik çalışmada DNA aşıları test edilmiştir. Bunlardan 56 tanesi aktif olarak devam etmektedir. Bunların içinde en fazla DNA aşısı geliştirilen hastalık etkeni yüzde 24,83 ile HIV’dir. DNA aşıları ilk geliştirilmeye başlandığından bu yana birçok yol kat etmiştir. DNA aşılarının veteriner amaçlı kullanım izni alınmıştır. İnsanlar üzerinde de klinik çalışmalara hızla devam edilmektedir. Bu çalışmalar DNA aşılarının gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri UMASS Medical School Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Shan LU, “İnsanlarda Kullanım İçin DNA Aşısı Etkinliğinin Geliştirilmesine Yönelik Stratejiler” konulu sunumu gerçekleştirdi. Prof. Dr. LU,  DNA aşısının yapısı, gelişimi ve yararlarından bahsetti. Daha sonrasında ise kendi laboratuvarında geliştirdikleri, HIV-I aşı formülasyonu ve araştırma sonuçlarını aktardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir