“Kadınlar, doğal doğuma özendirilmeli”

 Sezgin Aldemir- Gökhan Aktepe

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından “Dünya Ebeler Günü Paneli ” düzenlendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan,  Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cemil Gürgün, Başhekim Prof. Dr. Tuncay Göksel, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Melek Gülsün Özentürk, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ebelik kutsal bir meslek. Ebelerin yaptığı iş çok önemli. Ülkemiz, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin etkin biçimde yürütülmesine önem vermektedir. Anne ve çocuk ölüm oranlarının azaltılmasının yanı sıra sağlıklı bir toplumun oluşturulması ve sürdürülebilmesi için iyi yetişmiş ebelere ihtiyaç vardır.  Üniversitemiz bu anlayışla topluma nitelikli ve donanımlı ebeler yetiştirmektedir. Kadınlar,  normal doğum yapmak yerine sezaryen doğumu tercih ediyorlar. Bilimsel olarak normal doğum yapmak daha iyi değil mi? Sezaryen doğum yapmak daha yaygın. Doğru bir şey değil bu. Sağlık açısından normal doğumu teşvik etmemiz lazım. Bu vesile ile bir kez daha mesleklerinin kutsallığına inanarak büyük bir sevgiyle insanımıza hizmet eden, gece gündüz demeden özveriyle görev yapan tüm ebelerimizin ve ebe adaylarımızın  “Ebeler Günü”nü kutluyorum” diye konuştu.

“Kaliteli Bakımda Ebeler Öncüdür”

Prof. Dr. Melek Gülsün Özentürk,  “  Sağlık Bilimleri Fakültemiz, Türkiye’de ebelik eğitiminin lisansa dayandırılması, ebelikte lisansüstü programların başlatılması, ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklerin düzenlenmesi, ebelik ulusal çekirdek eğitim programının oluşturulması çalışmalarında öncü olmuştur. Ayrıca kadınların doğal doğuma özendirilmesine yönelik çalışmalarda da bu öncü rolü sürdürmektedir. Ebelik Bölümümüz, Türkiye’nin tüm ilklerine imza atmıştır” dedi.

Ebelik  Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hafize Öztürk Can ise “Uluslararası Ebeler Birliği 1992’den beri 5 Mayıs’ı Dünya Ebeler Günü olarak kabul ediyor. Biz biraz geç kaldık gibi görünüyoruz ama yine de bugünü kutlamak için burada toplanıyoruz. Uluslararası Ebeler Konfederasyonu 103 ülkede 113 tane mesleki örgütü içinde bulundurduğu geniş kapsamlı bir örgüt. Bu nedenle bunların belirlediği kriterler doğrultusunda işlemlerimizi sürdürüyoruz. Uluslararası Ebeler Birliği(ICM) her yıl bir ana tema benimsiyor. Bu temalar doğrultusunda panelin içeriğini belirliyoruz. 2018’in ana teması “Kaliteli Bakımda Ebeler Öncüdür” diyor. Bu nedenle bizde kaliteli bakım sunmada ebelik olarak birinci basamaktan doğumhaneye gelene kadar neler yapabiliriz bunları panelimiz içerisinde konuşacağız. Şunu biliyoruz ki toplum değişiyor. Bilgi çağındayız ve bilgi değiştikçe toplum değişir, toplum değiştikçe uygulamalarımız değişiyor ve bu nedenle biz de kendimizi bu anlamda yenilemekle yükümlüyüz. Bu yeniliği yaparken ne yapmak gerekiyor? Mesleki profesyonelliğimizi koruyarak ve bunu geliştirerek sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü biz ebeler olarak sağlıklı insan gücünün temelinde yatan profesyonel bir grubuz. Profesyonelliğin gereği bilimsel çalışmalar, araştırmalar, etkinlik, uluslararası düzenlemeleri takip etmektir” diye konuştu.

Geleceğe ilişkin görüşlerini de dile getiren Doç. Dr. Hafize Öztürk Can, “Biz bundan sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü olarak hedefimiz, akreditasyon çalışmalarına devam edeceğiz. Uluslararası ilişkilerimizi güçlendirmek ve öğrenci değişimi arttırmak için çabalarımız var. Sağlık Bakanlığı ve İzmir Sağlık İl Müdürlüğü ile iş birliğini sürdürüyoruz. 2018 Kasım ayında ilk defa ülkemizdeUluslararası Ebelik Eğitimi Kongresi düzenleyeceğiz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir