Doç. Dr. Fedakar, “Yeni nesil yaşayan müzeler istiyor”

Sezgin Aldemir- Necmiye Kaplan- Nazmican Aslan

İZMİR(Ege Ajans)- Türkiye’de her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arası Müzeler Haftası olarak kutlanıyor. Bu tarihlerde Türkiye’nin kültür varlıkları tanıtılıyor, eski eserlerin korunmasının nedenleri anlatılıyor. Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Pınar Fedakâr ve Müdür Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Rabia Uçkun, müzeler ve müzecilik hakkında önemli bilgiler verdi.

Müzeler Haftası dolayısıyla müzelerin medyada daha sık yer aldığını bu durumun insanların müzelere olan ilgisini arttırdığını ifade eden Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Pınar Fedakar, “Müzelerimizin her zaman tanıtılması gerekiyor. Eser açısından Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi çok zengin bir müze ama ne yazık ki tam hak ettiği değeri, ilgiyi görmediği kanaatindeyiz. Bunun içinde hak ettiği değeri görmesi için çeşitli planlarımız var. Ege Üniversitesi, diğer üniversiteler ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışmalar gerçekleştirerek, öğrencilerin müzemizi ziyaret etmesine olanak sağlıyoruz. Genç kuşak, yaşayan bir müze istiyor. Bizde bu nedenle klasik müze anlayışını değiştirerek interaktif bir sunuma geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

Müzeler Haftası dolayısıyla müze ziyaretlerinin ücretsiz olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Rabia Uçkun,  “Özgün eserlerin sergilendiği Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’nde 2 bin 300 parça geleneksel giyim objesi, 110 adet geleneksel halk çalgısı, 265 adet takı ve aksesuarlar 24 adet silah ile sandık ve dolaplardan oluşan toplam 3 bin 40 obje sergileniyor. Balkan kültürlerini yansıtan geleneksel giysiler ve takılar 45 manken üzerinde sunuluyor. Tarihteki kültürlere dair ayrıntıları ziyaretçilere tanıtan müzede Anadolu ve Trakya Geleneksel Giyim Kuşam Sergisi, Balkan Ülkeleri Geleneksel Giyim Kuşam Sergisi, Düğün Evi Sergileri, Geleneksel Halk Çalgıları Sergisi ve Zanaat Atölyeleri Sergisi gibi bölümler bulunuyor. Yöresel kostümlerin de yer aldığı Süreli Sergi Salonu koleksiyonerlerin halk kültürüne yönelik eserlerini sergileme imkânı sağlıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir