Prof. Dr. Kaymakçı, “Rodos ve İstanköy Türklerine sahip çıkmak bir insanlık borcudur”

Türklerin hakkı gözetilmiyor

Ali Can Karakulak-Ceren Badur-Hüseyin Akbaş-Merve Kahramanlı

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Rodos ve İstanköy Türklüğü” konulu etkinlik Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve yurttaşları olarak Ege’de unutulan Rodos ve İstanköy Türklerine sahip çıkılmasının bir insanlık borcu olduğunu söyledi.

Çoğu insanın yanlışa düşerek “İstanköy” adasına “Kos” adası dediğini ve bölge hakkında bunun gibi çeşitli yanlış bilgilerin kamuoyunda hâkim olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaymakçı, “Türk kamuoyunda, Yunanistan Türkleri dendiğinde akıllara Batı Trakya Türkleri geliyor. Bu bağlamda bin yıllık Türk mazisi bulunan Rodos, İstanköy ve Onikiada’da yaşayan 14 bin Türk’ün hakkı gözetilmiyor” diyerek kamuoyunun bölgedeki Türk kültürüne yeterli sağduyuyu göstermemesini eleştirdi. Prof. Dr. Kaymakçı, adalardaki Türk kültürünün izleri olan mimari yapılara düzenli olarak bakım yapılmadığını da konferansa katılanlara aktardı.

“Türk çocukları Türkçe öğrenemiyor”

Yunan hükümetinin 1972 yılında Süleymaniye Medreselerini kapatmasıyla Türkçe eğitimin sona erdiğini ifade eden Prof. Dr. Kaymakçı, “1972 yılından bu yana son Türkçe eğitim veren kurum da kapatıldıktan sonra Rodos’ta yaşayan Türk çocukları, anadillerini öğrenme haklarından mahrum bırakılmış durumda” dedi. Prof. Dr. Kaymakçı, Rodos adasında ayrımcılığa maruz kalıp, Türkiye’ye gelen ada yerlilerinin vatandaşlıklarının iptal edildiğini de sözlerine ekledi.

“Huzur içinde yaşamayı öğrenmeliyiz”

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Yunanistan ve Türkiye ilişkileri için, “Ege denizinin iki yakasındaki milletler olarak huzur içinde yaşamayı öğrenmek zorundayız” diye konuştu. Konferansın sonunda, etkinliğe katılan öğrenciler Prof. Dr. Kaymakçı’ya kitaplarını imzalatıp hatıra fotoğrafı çekildiler.