EÜ’den “Dünya Gıda Günü” paneli
“Sağlıklı ve Sürdürülebilir Gıda Üretimi ve Beslenme”
Kübra Hatice Ateş – Deniz Sahil – Ebrar Akgün – Mizgin Acar
Ege Üniversitesi(EÜ) Mühendislik Fakültesi Turgut Yazıcıoğlu Konferans Salonu’nda “Sağlıklı ve Sürdürülebilir Gıda Üretimi ve Beslenme” konulu panel gerçekleştirildi. EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay’ın da katıldığı panelin açılış konuşmalarını EÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız ve EÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Eftal Düzyaman yaptı. Panelin diğer konuşmacıları ise; EÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, EÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Karakaya, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Gıda Birim Müdürü Yusuf Vangöl, Pınar Enstitüsü Direktörü Ümit Savcıgil ve İzmir Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü Birim Sorumlusu Dr. Esra Alpözen Mengen oldu.
EÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Figen Ertekin ve EÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Harun Uysal’ın başkanlık yaptığı panele gıda ve ziraat mühendisliği akademisyenlerinin yanı sıra öğrenciler katılım gösterdi.
Etkinlikte konuşan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız, “Bizim için gıda önemli sektör. Amacımız; dünyadaki açlık problemlerinin çözülmesi, ülkelerarası gıda paylaşımı, yeterli dengeli beslenme gibi konulara dikkat çekmek. Mevsimsel gıdalar yerine işlenmiş gıdalara yöneldik. Evde yemek lüks haline geldi. Fastfood servisleri daha çok tercih ediliyor. Obezite oranları sadece gelişmiş ülkelerde değil, az gelişmiş ülkelerde de karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Eftal Düzyaman ise “Milyarlarca insan aç yatıyor, gereksiz beslenme var. Gıdaların değiştirilmesi var. Bu konuları tartışacak olmak mutluluk verici. Tartışılacak çok konu var. Buna dâhil olduğum için teşekkür ediyorum” dedi.
Disiplinlerarası bir etkinlik
Oturum başkanlarından Prof. Dr. Uysal; “Disiplinlerarası etkinlik yaptığımız için, bir kalıcılık sağladığımız için çok mutluyum. Hileli gıdalar listesi yayımlandığında bu etkinliğin olması gerektiğini düşündük. Bu anlamda Mühendislik Fakültesi hocalarıma ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum” dedi.
Bir diğer oturum başkanı Prof. Dr. Ertekin ise “Gıda üretiminden başlayarak tüketime kadar olan süreç oldukça önem arz ediyor. Denetimler, güvenlik, gıdanın sürdürülebilir olması gibi konular önemli olduğu için panelimizi buna göre düzenledik” diye konuştu.
“Bitki koruma yöntemlerine başvurmamız gerekiyor”
“Sürdürülebilir Gıda Güvenliği İçin Tarımsal İlaç Alternatifleri” konusunda konuşan Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, “Anlamlı bir konuyu; gıda gününü sürdürülebilirliğe bağlamak daha anlamlı olur. Kimyasal kullanımı, gübrelemeyi o kadar bilinçsiz kullandık ki kalite sorunlarına çevirdik. Bitki koruma yöntemlerine başvurmamız gerekiyor. İyi yetiştiricilik yapmak en önemlisidir. ‘Yöredeki yaygın hastalıklara dayanıklı ürün yetiştirilebiliyor mu?’ gibi başlıklara dikkat etmek gerekir” dedi.
İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Gıda Birim Müdürü Yusuf Vangöl “Temel Gıdamız Olan Ekmekte Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konusunda yaptığı sunumda “Ülkemiz genelinde her gün 90 milyon ekmek ve ekmek çeşitleri üreten 25 bin fırın bulunmakta. Bu fırınlarımızın faaliyet gösterdiği ekmekçilik sektöründe ne yazık ki birçok sorun yaşanmakta. Genel sorunlarımızın arasında gıda güvenliğinin tam olarak sağlanamaması, haksız rekabet, denetim eksikliği, eğitim eksikliği gibi faktörler var” diye konuştu.
“Kapsayıcı İş Modeli Olarak Süt Üreticiliğinin Desteklenmesi” konusuyla ilgili konuşmasını gerçekleştiren Ümit Savcıgil ise “Gıda gününü kutlamaktansa böyle bir buluşmayla sorunların konuşulup fikirlerin buluşmasını daha doğru buluyorum. Gıdamızı sağlıklı kullanmadığımızı ve sürdürülebilirlik açısından sorunlarımız olduğunu düşünüyorum” sözlerine yer verdi.
“Sürdürülebilir Gıda Güvenliği Denetim Hizmetleri” adlı sunum gerçekleştiren Dr. Esra Alpözen Mengen; “İzmir gıda kontrol laboratuvarımız 5 yıllık bir laboratuvar. Burada da çalışmalarımız titizlikle yürütülüyor. Ankara gıda ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle değinmem gereken bir konu var: GDO. Biz ürünlerde GDO analizi yapıyoruz ve yiyecekler için asla tolerans göstermiyoruz. Ancak bulaşıcı özellik göstermediğini tespit ettiğimiz zaman yemlerde buna izin veriyoruz. Tabii ki insan sağlığına zarar vermeyeceği tarafımızca kesinleştiriliyor” dedi.
“Sağlıklı ve Sürdürülebilir Beslenme” konusunda konuşma yapan Prof. Dr. Sibel Karakaya; “ ‘Dünya Gıda Günü’ bu yıl, ilgili tüm sektörleri sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeye herkesi davet ediyor. Sağlıklı beslenme; yeterli ve dengeli beslenmeyle gerçekleşir” diye konuştu.Program soru-cevap etkinliğinin ardından sona erdi.