Doç. Dr. Özen,“Obezite, dünyada her yıl kanser kadar ölüme neden oluyor”

Dilara Arısan-İnci Pelin Aydın – Efecan Sezgin

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi’nde düzenlenen  “Çocuk Beslenmesinde Güncel Yaklaşımlar” sempozyumunda konuşan Doç. Dr. Samim Özen “Obezite dünyada her yıl kanser kadar ölüme neden oluyor” dedi.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonu’nda “Çocuk Beslenmesinde Güncel Yaklaşımlar” sempozyumu kapsamında “Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansı,  EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Özen verdi.

Obezitenin 1960’lardan sonra hızlı bir artış gösterdiğini ve bu artışın önüne geçilemediğini ifade eden  Doç. Dr. Özen, “Ailelere ‘çocuğunuz obez’ dediğimizde şaşırıyorlar, ‘benim çocuğum nasıl obez’ diyorlar. Ailelerin sadece yüzde 4’ü çocuklarının şişman olduğunu düşünüyor, ailelerin bilinçlenmesi en önemli nokta. 2012 yılının verilerine göre 5 çocuktan 1’i obez” diye konuştu.

Obezitenin nedenlerine değinen Doç. Dr. Özen, “Obezite, sadece yanlış beslenme ya da durağan yaşam sebebiyle değil, genetik alt yapı nedeniyle de ortaya çıkabilir. Ancak aile bireylerinde görülmüyorsa, beslenme bozukluğuna ya da durağan yaşama bağlı olabiliyor. Bu durumda hastanın ilaç kullanım öyküsü çok önemli” dedi. Doç. Dr. Samim Özen, obeziteye karşı önlem olarak küçük yaş grubunda çocuğa sıkı bir diyet programı uygulanmasından ziyade daha fazla harekete teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Çocuklarda gereksiz teknoloji kullanımı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özen, “Alınmış çok geç kararlar var” diyerek kitle iletişim araçlarında yer alan çocuk programlarında abur cubura teşvik edici içeriklere gönderme yaptı ve bu tür reklamların  RTÜK hattından şikayet edilebileceğini dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir