Duygusal Beynimiz “Bağırsaklar”

“Bütün Hastalıklar Bağırsakta Başlar”

Duygusal Beynimiz “Bağırsaklar

                                                            Ali Can Karakulak- Delil Ekin

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde, Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EGESEM) tarafından “Bütün Hastalıklar Bağırsakta Başlar” konulu etkinlik düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak, EÜ Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Akçay ve Dr. Asuman Kaplan Algın katıldı.

Dr. Asuman Kaplan Algın, “Son yıllarda bağırsak ile ilgili gazetelerde, televizyon programlarında, kitaplarda ve internette birçok bilgiye ulaşılabiliyor. Buradan, bağırsağın hak ettiği değeri görmeye başladığı anlaşılıyor. Bu sunum, farkındalık yaratma konusunda önem taşıyor. Tabi ki her şeyi bütünüyle burada aktarmak pek mümkün değil” dedi.

Bağırsakların önemine değinen Dr. Algın, “Bağırsaklar insan vücudu için çok önemli. Son yıllarda elde edilen bilgiler hastalıkların bağırsaktan başladığı üzerine yoğunlaştı, yapılan çalışmaları gördükçe bu görüşün haklılığı ortaya çıkıyor. Bir ağaç için kökü neyse insan vücudu içinde bağırsaklar o denli önemli. Bunun yanında bağışıklıkla ilgili kronik hastalıkları tedavi ederken bağırsaklar yine olmazsa olmaz” diye konuştu. Son olarak bağırsak ve beynin ikili ilişkisine değinen Dr. Algın, “Beyin ve bağırsak arasında bir ilişki kurulduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır” dedi.

“Mikrobiyotanın önemi her geçen gün artıyor”

Bağırsaklarımızda bulunan mikrobiyotanın sağlığımız üzerindeki etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Yasemin Akçay, “Son yıllarda mikrobiyota hakkında edinilen bilgiler ve üzerinde yapılan çalışmalar arttı. Yani bilim adamlarının ilgisini çekti. Yapılan deneylerle de vücut üzerindeki etkisi büyük ölçüde kanıtlandı” dedi.

Etkinlik sonunda  EGESEM Müdürü Prof. Dr. Eser Yıldırım Sözmen, Prof. Dr. Yasemin Akçay ve Dr. Asuman Kaplan’a teşekkürlerini iletti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir