KONUŞMAMIZ GEREKLİ: ÇOCUK İSTİSMARI

Asena Karcıer-Seray Açar

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi,  “Konuşmamız Gerekli” isimli çocuk istismarıyla ilgili panele ev sahipliği yaptı. Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği(UCİM) Başkanı Saadet Özkan, Avukat Seda Banu Akyüz ve Psikolog Zeynep Şen’in katıldığı panelin moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aslan yaptı. Panel, UCİM Eğitim Komisyonu Üyesi Burcu Karacaağaçlı’nın dernek tanıtım sunumuyla başladı.

Susmaya yönelten deyimlerin dilimizde çok fazla yer aldığını beyan eden Prof. Dr. Aslan, “Bizim kültürümüz çok kıymetli hazinelerle dolu bir kültürdür. Ancak kültürümüzde yer alan bazı deyimler bize susmayı öğütlüyor. İstismar söz konusu ise çocuklar da bizler de susmamalıyız” diye konuştu.

UCİM Başkanı Saadet Özkan konuşmasında çocuk istismarı ile mücadelesinin nasıl başladığını anlattı. Öğretmenlerin istismar ile mücadeledeki rolüne değinen Özkan, “Öğretmenler, öğrencilerine iyi sevmek ile kötü sevmek arasındaki farkı anlatmalıdır. İstismarla mücadelenin kolaylaşması için de ihtisas mahkemeleri kurulmalı ve eğitim sistemine çocukların kendilerini nasıl koruyacağına yönelik eğitimler eklenmelidir” dedi.

Çocuk istismarı ile mücadelede gençlerin önemine vurgu yapan Saadet Özkan, “Ben bu işi sizlerle başaracağım, çünkü sizler eğitiminizi tamamlayıp görev yerine gittiğinizde, gittiğiniz yeri değiştirecek olanlarsınız” dedi.

Cinsel istismar dava dosyalarından örnek vererek istismarın hukuki boyutunu anlatan Avukat Seda Banu Akyüz, istismarın bilinmesi durumunda 183 veya 155 numaralı acil durum numaralarına ihbar edilmesi hakkında katılımcıları uyardı.

  Psikolog Zeynep Şen ise konuşmasında istismar türlerine, istismar ile nasıl mücadele edileceğine ve istismarın doğurduğu sonuçlara değindi.Şen, “İstismar sadece cinsel istismar olarak algılanmamalıdır. Fiziksel ve duygusal istismar da cinsel istismar kadar önemli ve mücadele edilmesi gereken konulardır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir