EÜ, “Araştırma Üniversitesi” olmaya çok yakın
Ege, aday üniversiteler arasında en yüksek puan artışını yaşadı
EÜ, “Araştırma Üniversitesi” olmaya çok yakın
Yükseköğretim Kurulu(YÖK), “Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin Performans Değerlendirmesi” raporunu yayımladı. Ege Üniversitesi, aday üniversiteler arasında performans artışı en yüksek üniversite oldu. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “ Kaliteyi ve yenilikçiliği önemseyerek; şeffaf, katılımcı ve rekabetçi yönetim anlayışıyla son üç yıl içinde tüm paydaşlarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz yoğun çalışmaların başarılı sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Üniversitemiz, Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin Performans Değerlendirmesi sıralamasında 9’uncu sıraya yükselerek, Araştırma Üniversiteleri liginde yer alma hedefinin ilk ve en önemli basamağını aştı. EÜ ailesini kutluyor, bu başarımızın artarak devam etmesini diliyorum” dedi.
YÖK’ün araştırma ve aday araştırma üniversitelerinin performansını değerlendirdiği; 2019 yılına ilişkin Araştırma Üniversiteleri Performans İzleme Endeksi çalışmaları, TÜBİTAK işbirliği ile tamamlandı. “Yeni YÖK” tarafından yükseköğretim sistemine kazandırılan “İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi” kapsamında Ege Üniversitesi, 2017 yılında “Aday Araştırma Üniversitesi” olarak değerlendirilmişti. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde başlatılan “Araştırma Üniversitesi” olma hedefi doğrultusunda EÜ, son 3 yıldaki çalışmaları ile 11’inci sıradan 9’uncu sıraya yükselerek, Araştırma Üniversiteleri liginde yer alma hedefinin ilk ve en önemli basamağını aştı. Ege, 2017’de 24,44 olan puanını 2018’de 25,92’ye, 2019’da ise 33,43’e yükseltme başarısını gösterdi. EÜ, aday üniversiteler arasında son bir yılda en yüksek puan artışı gösteren üniversite oldu. Ege, 2019 yılı puan detaylarında ise 9.3 kapasite, 11.0 kalite, 13.0 iş birliği puanı aldı.
“Araştırma üniversiteleri ligine adımızı yazdıracağız”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından YÖK’ün İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi” kapsamında açıklanan Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri arasında 5 aday araştırma üniversitesi arasında yer almıştı. Geçen yıl YÖK’ün açıkladığı akademik kadro ve bütçe imkanları açısından desteklenen araştırma üniversitelerinin 2 yıllık performans değerlendirme sonuçları ve sıralamalarında ise 11’inci sırada yer almıştı. Yükseköğretim Kurulu bünyesinde oluşturulan “İzleme ve Değerlendirme Komisyonu” tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde araştırma ve aday araştırma üniversiteleri yıllık olarak takip ediliyor. 2019 yılına ilişkin Araştırma Üniversiteleri Performans İzleme Endeksi çalışmaları TÜBİTAK işbirliği ile tamamlandı. Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri “Araştırma Kapasitesi”, “Araştırma Kalitesi” ve “Etkileşim ve İşbirliği” başlıkları altında 32 gösterge kapsamında değerlendirildi ve buna göre bir sıralama yapıldı. Üniversitemiz büyük bir sıçrama yaparak 33.43 puanla 9’uncu sırada yer aldı. Ayrıca son bir yılda en fazla puan artışı gösteren aday üniversite olduk. Aday üniversite statüsünü aldığımız günden itibaren en büyük hedefimiz araştırma üniversiteleri arasında yer almak oldu. Çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda yoğunlaştırarak YÖK’ün koyduğu kriterleri tek tek yerine getirmeye başladık. TÜBİTAK kapsamında en çok proje yapan üniversite olduk. Bölümlerimizi ve laboratuvarlarımızı akredite ettik, etmeye devam ediyoruz. Sanayi kuruluşları ve diğer kamu kurumları ile işbirliklerimizi artırdık. Uluslararası alanda yapılan sıralamalarda ülkemizi temsil ederek adımızı dünyaya duyurduk. Ar-Ge ve inovasyon iklimini oluşturarak model ve patent çalışmaları yaptık. Yaptığımız çalışmalarla artık araştırma üniversitesi olma hedefimize her zamankinden daha yakınız. İnşallah 2021 yılında yapılacak değerlendirme sonucunda araştırma üniversiteleri ligine adımızı yazdıracağız” diye konuştu.
Değerlendirme, 32 gösterge kapsamında yapıldı
Değerlendirmeler; “Araştırma Kapasitesi”, “Araştırma Kalitesi” ve “Etkileşim ve İşbirliği” başlıkları altında 32 gösterge kapsamında yapıldı. Araştırma Kapasitesi” başlığı değerlendirilirken; üniversitede bulunan bilimsel yayın sayısı, atıf sayısı, ulusal proje sayısı, ulusal projelerden elde edilen fon tutarı, uluslararası proje fon tutarı, ulusal ve uluslararası patent başvuru sayısı, ulusal patent belge sayısı, uluslararası patent belge sayısı, faydalı model/endüstriyel tasarım belge sayısı, doktora mezun sayısı ve doktora öğrenci sayısı gibi kriterler göz önüne alındı. Araştırma Kalitesi boyutunda ise ; Incites dergi etki değerinde yüzde50’lik dilime giren bilimsel yayın oranı, Incites dergi etki değerinde yüzde 10’luk dilime giren bilimsel yayın oranı, ulusal bilim ödülü sayısı, öğretim üyesi firma sayısı, öğrenci/mezun firma sayısı, YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı öğrenci sayısı, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı öğrenci sayısı, TÜBİTAK 1004 Teknoloji Platformu Projesi kapsamında alınan fon tutarı, bilimsel yayınların açık erişim yüzdesi, tezlerin açık erişim yüzdesi, dünya akademik genel başarı sıralamalarında ilk 500’e girme sayısı ve akredite edilmiş program sayısı göstergeleri dikkate alındı. Etkileşim ve İşbirliği olarak ele alınan üçüncü boyutta; üniversite-üniversite işbirlikli yayın oranı, üniversite-sanayi işbirlikli yayın oranı, uluslararası işbirlikli yayın oranı, üniversite – sanayi işbirlikli patent belge sayısı, uluslararası işbirlikli patent belge sayısı, kamu fonları kapsamında üniversite-sanayi işbirlikli Ar-Ge ve yenilik projelerinden alınan fon tutarının ilgili proje sayısına oranı, kontratlı üniversite-sanayi işbirlikli Ar-Ge ve yenilik projelerinden alınan fon tutarının ilgili proje sayısına oranı, uluslararası öğrenci oranı, uluslararası öğretim üyesi oranı ve dolaşımdaki öğretim üyesi/öğrenci sayısı göstergeleri değerlendirildi.
Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin performansları dikkate alınarak yapılacak “Etiket değişikliği” 2020 performans değerlendirmesinin de tamamlanmasından sonra 2021 yılında gerçekleştirilecek. Yapılacak değerlendirmeler neticesinde Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri arasında karşılıklı geçiş durumları söz konusu olabilecek.