EÜ “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandı
İzmir’de tüm birimleriyle kampüs bazında belge alan ilk eğitim kurumu
EÜ “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık” Projesi kapsamında pilot üniversite seçilen Ege Üniversitesine, proje kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğünce “Sıfır Atık Belgesi” verildi. EÜ, bütün birimleriyle kampüs bazında bu belgeyi alan İzmir’deki ilk eğitim kurumu oldu.
Sıfır atık projesinin önemine dikkat çeken EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Atıkların geri dönüşüm yoluyla kazanılması hem ekonomiye hem de çevreye oldukça katkı sağlamaktadır. Sıfır atık projesi kapsamında üniversitemizde atıkların tamamı prosedürlere uygun şekilde bertaraf ediliyor. Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (ÇEVMER) koordinasyonu ile tüm birimlerde atıkların doğru şekilde toplanması, saklanması ve bertaraf edilmesi hususunda azami özeni gösteriyoruz. Kampüsümüzde yaptığımız çevre düzenlemeleri ile araç trafiğini minimuma indirerek karbon ayak izimizi de gün geçtikçe küçültüyoruz. Yaya öncelikli yeşil kampüs projemiz ile en yeşil üniversiteler (Greenmetric) sıralamasında 56 basamak birden yükseldik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin inisiyatifiyle başlatılan ve devletimizin önemle üzerinde durduğu sıfır atık projesinde pilot üniversite olarak seçilmiştik. Bakanlığın belirlenmiş olduğu kriterleri yerine getirerek Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazandık. Kampüs bazında bu belgeyi alan İzmir’deki ilk eğitim kurumu olduk. Özenli çalışmalarından ötürü başta ÇEVMER olmak üzere tüm birimlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Çalışmalar pandemi döneminde de sürdü
ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, EÜ’nün sıfır atık projesi kapsamında pilot üniversite seçildiği tarihten itibaren projenin kampüste uygulanması amacıyla gayretli çalışmalar sürdürdüklerini belirtti. Prof. Dr. Dinçer, “Kaynakların daha verimli kullanılması ve atık miktarının azaltılması hedefleriyle başlatılan “Sıfır Atık” projesi kapsamında Bakanlığın belirlenmiş olduğu kriterler, tüm kampüste adım adım uygulandı. Envanter çalışmaları, ekip belirlenmesi ve ekipmanların temini sağlandı. Pandemi sürecinde ise Bakanlığın yönergesine uygun şekilde maske ve eldivenler için gri kutular verilerek bu süreç de başarılı bir şekilde yönetildi” diye konuştu.
Proje kapsamında yürütülen çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Ayaz, “Bu süreçte yalnızca kampüs uygulamaları değil aynı zamanda projenin farkındalık çalışmaları da hızla yürütüldü. Ege Üniversitesi ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile başlatılan Sıfır Atık projesi ile ÇEVMER öğretim üyeleri ve öğretim elemanları tarafından 5’inci ve 6’ncı sınıf öğrencilerine sıfır atık projesi konusunda eğitimler verildi ve proje tanıtıldı. Ayrıca Merkezimizin ‘TÜBİTAK 4004 Yaşanabilir Bir Doğa İçin Sıfır Atık’ projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Bu proje ile; 4’üncü sınıfa yeni başlayacak olan ilköğretim öğrencilerinde çevresel sürdürülebilirlik ve sıfır atık ile ilgili yaşam tarzı ve davranış bilincinin oluşturulması amaçlandı” dedi.
Prof. Dr. Ayaz, “Tüm bu çalışmalar sonucunda, Sıfır Atık Belgesi için başvurumuzu yaptık ve yapılan denetimler sonucunda ise Üniversitemiz “Ege Üniversitesi Merkez Kampüsü” olarak Sıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazandı. Bu belge, Üniversitemizin daha sonraki atık yönetimi çalışmaları için bir temel oluşturacak ve her yıl daha başarılı, lider ve örnek bir üniversite olmak için teşvik edici olacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.