“Yeni Medyada Etik Sorumluluk: Hak Haberciliği”

Dr. Öğr. Üyesi Çambay, “İletişim teknolojilerinde olağanüstü gelişmeler söz konusu”

Sinem Dalkılıç-Büşra Irmak-Feride İbrahimova

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sinem Çambay, “Yeni medya dediğimiz ortamlar: Akıllı telefonlar, sosyal medya, bloglar, internet.  Yenidünya düzeninin ayrılmaz bir parçası medya iken  diğer ayrılmaz parçası  sivil toplum dediğimiz olgudur. İkisi de bu yeni düzenin en ayrıcalıklı aktörleri konumuna ulaşmış durumda. Medya bu kadar ayrıcalıklı bir aktör olarak konumlandığı için yapılan habercilik anlayışının da etik bir biçimde yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Biz buna hak haberciliği diyoruz” dedi.

Basın İlan Kurumu (BİK) İzmir Şube Müdürlüğü’nün, İŞKUR İzmir İl Şube Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile organize ettiği “ Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı” Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde devam ediyor. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde verilen derslere, mülakatlarla belirlenen 25 öğrenci katılıyor.

İzmir’de “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı”na Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sinem Çambay’ın “Yeni Medya da Etik Sorumluluk: Hak Haberciliği” eğitimi ile devam edildi.

Yeni Medya da Etik Sorumluluk ve Hak Haberciliği ile ilgili önemli bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Sinem Çambay, etik odaklı haberciliğin, yurttaş gazeteciliğinden, kamu odaklı gazetecilikten ve hak haberciliğinden bağımsız olmadığının altını çizdi. Dr. Öğr. Üyesi Çambay, “İletişim teknolojilerinde olağanüstü gelişmeler söz konusu. Her an her şeyin yön değiştirdiği, her şeyin hız kazandığı küresel bir dünyada yaşıyoruz. Bu global köy içerisinde sınırlar zaman, mekan kavramı tümüyle ortadan kalkmış durumda. Dolayısıyla bu teknolojiler bizim gündelik hayatımızın tümüyle içerisine girdi. Siyasal, ekonomik, sosyal tüm olayları bu teknolojiler bir şekilde yönlendiriyorlar” dedi.

Teknolojik gelişmeler sonucu hayatımıza giren yeni medya olgusuna da değinen Dr. Öğr. Üyesi Çambay,  “Yeni medya dediğimiz ortamlar: Akıllı telefonlar, sosyal medya, bloglar, internet.  Yeni dünya düzeninin ayrılmaz bir parçası medya diğer ayrılmaz parçası ise sivil toplum dediğimiz olgudur. İkisi de bu yeni düzenin en ayrıcalıklı aktörleri konumuna ulaşmış durumda. Medya bu kadar ayrıcalıklı bir aktör olarak konumlandığı için yapılan habercilik anlayışının da etik bir biçimde yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Biz buna hak haberciliği diyoruz” diye konuştu.

ALTERNATİF HABERCİLİK MÜMKÜN MÜ?

Hak haberciliğinin hak arama ve talep mücadelesini içeren habercilik anlayışı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Çambay , “Hak haberciliği alternatif bir habercilik anlayışı mümkün mü sloganıyla ortaya çıkan bir kavram ve burada alternatif olarak aradıkları şey etik. Medyanın içerisinde bulunduğu ekonomi-politik yapı etik habercilik yapmaya çok uygun değil. Bunun içinde alternatif habercilik arayışı ile birlikte bu haberciliği yapılacağı ortam arayışı da dikkat çekiyor” dedi.

Bir ay sürecek ‘Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı’nı tamamlayan 25 öğrenciye sertifika verilecek aynı zaman da çeşitli gazetelerde çalışma imkânı sağlanacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir