Ege’ye tüp bebekte başarı oranını yükseltecek sistem kazandırıldı
Sperm hücreleri 8 bin, yumurta hücreleri bin 400 kez büyütülebilecek
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü Aile Planlama Kısırlık Araştırma ve Uygulama Merkezine, merkezde yürütülen bilimsel araştırmalar ve EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle sperm hücrelerini 8 bin kez ve yumurta hücresini ise bin 400 kez büyütebilen yeni sistemler kazandırıldı. Merkez Müdürü Prof. Dr. Ege Tavmergen Göker’den bilgi alıp çalışmaları inceleyen Rektör Budak, “Özellikle düşük oranının azaltılması ve kaliteli spermlerin seçilmesi amacıyla yeni sistemin alımını yaptık. Sistemin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü Aile Planlama Kısırlık Araştırma ve Uygulama Merkezine, sperm hücrelerinin 8 bin kez ve yumurta hücresini ise bin 400 kez büyütebilen özellikle daha sağlıklı spermlerin seçilmesini sağlayan Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection (IMSI) adlı yeni bir sistem kazandırıldı. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle alınan yeni sistem faaliyete geçirildi. Çalışmalarla ilgili incelemelerde bulunmak üzere EÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde Aile Planlama Kısırlık Araştırma ve Uygulama Merkezini ziyaret eden Rektör Budak, Merkez Müdürü Prof. Dr. Ege Tavmergen Göker’den bilgi aldı.
EMBRYO KALİTESİ VE GEBELİK ORANINI ARTTIRACAK, DÜŞÜK ORANINI AZALTACAK SİSTEM
Yeni sistemle daha kaliteli sperm hücrelerinin seçilebileceğine dikkat çeken Rektör Budak, “Özellikle düşük oranın azaltılması ve kaliteli spermlerin seçilmesi amacıyla yeni bir sistemin alımını yaptık. Böylelikle buradaki hocalarımız, embryo kalitesindeki artışla birlikte düşük oranını daha da azaltarak çiftlerin çocuk sahibi olabilmeleri için çok daha hızlı mesafe almalarını sağlayacak. Bu çalışmalara maddi manevi her zaman destek veriyorum. Sistemin üniversitemize, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
SPERM 8 BİN KEZ, YUMURTA HÜCRELERİ BİN 400 KEZ BÜYÜTÜLEBİLECEK
Yaklaşık 32 yıl önce Türkiye’deki ilk tüp bebek uygulamasının EÜ’de yapıldığını ve ilk tüp bebek doğumunun da yine EÜ’de gerçekleştiğini söyleyen Merkez Müdürü Prof. Dr. Ege Tavmergen Göker güncel teknolojileri yakından takip ettiklerini dile getirdi. Normal sistemlerde sperm hücresinin mikroenjeksiyon işlemi sırasında 200 ile 400 kez büyütülebildiğini, ancak IMSI adlı yeni sistemde özel mikroskop yardımıyla sperm hücresinin 6 ile 8 bin kez, yumurta hücresinin ile 700 ile bin 400 kez büyütülebildiğini kaydeden Prof. Dr. Tavmergen Göker, böylece daha kaliteli ve genetik olarak da daha düzgün sperm hücrelerinin seçildiğine değindi.
BAŞARILI GEBELİK VE CANLI DOĞUM ORANI ARTACAK
Merkezdeki akademisyenlerle son zamanlardaki teknolojik gelişmeleri de takip ederek gebelik başarısı ve canlı doğum başarını arttırmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Merkez Müdürü Prof. Dr. Tavmergen Göker özellikle erkek faktörü dediğimiz sperm problemi olan hastalarımızda kullanabileceğimiz yeni bir sistemi devreye sokuyoruz. Yeni sistemle spermler daha büyük görüntülenerek yapı olarak daha uygun spermin seçilmesiyle hem döllenme oranlarının daha yükseleceği hem de gebelik başarısının yükselerek canlı ve sağlıklı doğum oranın daha yükseleceği bir teknolojiyi devreye sokmuş oluyoruz. Özellikle erkek faktörü olan olgularda daha önce yapılan uygulamalarda gebelik oluşturulamamış veya düşükle sonuçlanmış olgularda bu sistemle çok yarar göreceğimizi düşünüyorum. Bununla birlikte mayotik iğciğin (spindle) görüntüleme sistemini de yine aynı anda devreye sokmuş olacağız. Bu da yumurta hücresini yapısını görüntüleyecek. Bu iki yapı normal mikroskop ile görüntülenebilecek durumda değil, ancak yeni ekstra sistemle görüntüleyebiliyoruz. Hem iyi bir yumurtaya uygulama yapılmış olacak hem de daha iyi bir sperm seçilmiş olacak. Daha önce kullanılan sistemle yeni sistem arasında büyütme oranında çok ciddi fark var. Yeni sistemle DNA problemi olmadığını düşündüğümüz spermleri seçip microenjeksiyon yapma imkanına sahip olduk” dedi. Prof. Dr. Tavmergen, desteklerinden dolayı Rektör Budak’a teşekkür etti.