Prof. Dr. Günerhan, “Koronavirüs, entropi üretimini artırdı”
Egeli bilim insanı Prof. Dr. Günerhan, bir enerji bilimi olan “Termodinamik ile Pandemi” arasındaki ilişkiyi anlattı
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Günerhan, bir enerji bilimi olan termodinamik ile pandemi arasındaki ilişkiyi anlattı. Prof. Dr. Günerhan, koronavirüs salgınının entropi (düzensizlik) üretimini artırdığını, bu artışı önlemek için maske, siperlik, fiziksel mesafe ve temassızlık gibi önlemleri almak gerektiğini söyledi.
Doğadaki tüm olayların enerji ile madde arasında bir etkileşim içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Günerhan, “Termodinamik ile ilgili olmayan bir çalışma alanı düşünmek zordur. Termodinamik ile birçok mühendislik sistemlerinde ve hayatın farklı yönlerinde çoğunlukla karşılaşılmaktadır. Örneğin kalp, vücudun her bir noktasına kanı sürekli olarak pompalamakta, vücudun trilyonlarca hücresinde çeşitli enerji dönüşümleri meydana gelmekte ve üretilen vücut ısısı devamlı olarak çevreye atılmaktadır. İnsan konforu bu ısı atımı miktarına sıkı bir şekilde bağlıdır. Ortam koşullarına bağlı olarak kıyafetlerin ayarlanması ile bu ısı aktarımı miktarı kontrol altında tutulmaya çalışılır” dedi.
Termodinamiğin bir diğer uygulama alanının doğrudan yaşanılan ortamlar olduğunu belirten Prof. Dr. Günerhan, “Konutlar, bazı açılardan termodinamiğin harikalarıyla dolu bir sergi salonu gibidir. Konutlarda kullanılan ev aletlerinin birçoğunun, bütünüyle ya da kısmen tasarımı, termodinamiğin ilkelerinden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Örnekler arasında elektrikli veya gazlı fırın, ısıtma ve klima sistemleri, buzdolabı, hava nemlendirme düzeneği, düdüklü tencere, termosifon, duş, ütü, hatta bilgisayar ve televizyon sayılabilir. Daha büyük ölçekte, otomobil motorlarının, roket ve jet motorlarının, ısıl ya da nükleer güç santrallerinin, güneş kolektörlerinin tasarım ve analizinde; otomobillerden uçağa kadar araçların tasarımında termodinamik önemli bir rol oynar. Enerji verimliliği yüksek olan bir konut, kışın ısı kaybının, yazın ısı kazancının en aza indirilmesi ilkesi temel alınarak tasarlanmıştır. Bilgisayarlardaki soğutma fanlarının büyüklüğünün, yerleşim yerinin ve gücünün seçimi de, termodinamiği de içeren analizlerden sonra yapılır” dedi.
Sağlıklı yaşam için dengeyi sağlamak gereklidir
“Entropi”nin termodinamik dünyasının en önemli ve büyülü kelimelerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Günerhan, “Entropi, en basit anlatımla ‘düzensizlik’ olarak tanımlanabilir. Entropi üretimi artar ve arttıkça ‘kullanılabilir enerji’ azalır. Termodinamik, dengede olan sistemleri inceler ve doğadaki her şey dengededir. Doğadaki her olay dengede kalmak için çaba gösterir. İnsan vücudu da termodinamik bir sistemdir ve denge halinde olmak ister. Örneğin, insanın ortalama olarak ateşi 36.5°C, büyük tansiyonu 120-130 mmHg ve küçük tansiyonu ise 70-90 mmHg arasındadır. İnsanın tüm organlarının, kalp ritminin, nefes alma-vermenin, hormonların ve kan değerlerinin denge aralığı vardır. Tüm sistemlerde ve insanda da entropi üretimi sürekli artar ve arttıkça da denge bozulur. Sistemlerde ısı ve sürtünme kontrol edilerek, entropi üretimi artışı optimum duruma getirilmek istenir. Çünkü, sistemin dengeye gelmesi istenir. Bilindiği gibi koronavirüs, hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı şekilde hayvanlardan insanlara bulaşabilirler. İnsanlığın yaşadığı son pandemi olan koronavirüs, entropi üretimini artırmış durumdadır. Bu artışı önlemek için maske, siperlik, fiziksel mesafe ve temassızlık gibi önlemleri almak ve entropi üretimini minimum duruma getirmek yani sağlıklı yaşam için dengeyi sağlamak gereklidir” diye konuştu.