Ege Üniversitesi’nde “Nevruz Bayramı” coşkuyla kutlandı

Ege Üniversitesi’nde (EÜ) 21 Mart Nevruz Bayramı coşkuyla kutlandı. EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Üniversite Senato Üyeleri, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, üniversite akademik-idari personeli ile öğrenciler katıldı.

 Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak,  “Türk milleti, dünyanın en köklü milletlerinden biridir. Türk milletinin gelenek ve görenekleri de köklüdür. Biz de Ege Üniversitesi olarak Nevruzu önemsiyor, bu köklü gelenek ve göreneklerin korunması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü Nevruz; canlanma, hareket ve berekettir. İnsanlığın Nevruz canlanışından, bu bereketten, bu bolluktan dünyaya barış ve huzur getirmesi adına bir ders çıkartması gerekiyor. Öğrencilerimizin coşkusundan ve katılımından dolayı teşekkür ediyorum. Ege Üniversitesi olarak Nevruz Bayramı’nı daha da büyük salonlara taşımak için rektörlük olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bereketin sembolü Nevruz Bayramı’nın ülkemize ve tüm insanlığa barış ve sağlık getirmesini diliyorum” dedi. 

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit ise  “Nevruz; yeniden doğuşun, yeni günün, dirilişin, baharın gelişinin ve her şeyin canlanışın adıdır. Nevruz bayramdır, Nevruz Bayramınız kutlu olsun” dedi. Türk milletinin, insanlığın yeryüzü serüveninde önemli rol aldığını belirten Prof. Dr. Macit, Nevruz’un Türk milletinin örfünden gelen bir bayram olduğunun altını çizdi. Nevruz’un Türk kültürünün her alanına işlediğini belirten Prof. Dr. Macit, örnek metinlerle Nevruz’un Türk tarihi ve dünyasındaki yerini anlattı.

Etkinlikte kapsamında yabancı uyruklu öğrenciler, kendi dillerinde Nevruz duaları ile Nevruz’u kutladılar. Etkinlikte, Rektör Prof. Dr. Budak’a E.Ü Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğrencileri tarafından önde gelen ve itibarlı kişiye giydirilen geleneksel “çapan”  giydirildi.

Konuşmaların ardından yabancı uyruklu öğrenciler Kazakistan, İran, Türkmenistan, Irak, Afganistan ve Özbekistan’daki Nevruz geleneklerini anlattı.  Etkinlikte dombra çalan Aldiyar Demissenov’un ardından, Aisaule Aşubeva geleneksel dansıyla izleyenleri büyüledi.

Afganistan, Azerbeycan, Irak, İran, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan’a ait  nevruz stantları ile süslenen dış mekanda  çuval yarışı, yumurta yarışı, halat çekme ve yoğurt yeme gibi Nevruz oyunları oynandı. Misafirlere Türkistan pilavı, ayran ve tatlının ikram edildiği etkinlik, “Türkülerle Nevruz” konseri ile son buldu.

 

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir