Bayburt’ta yeni bir sümbül türü bulundu

Ege Üniversitesi (EÜ) ve Bayburt Üniversitesi bilim insanlarının iş birliğinde yapılan araştırma ile yeni bir sümbül türü keşfedildi.  Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve EÜ Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım ve Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Abdurrahman Sefalı “Bayburt Sümbülü (Bellevaliabayburtensis Sefalı ve Yıldırım)” bitki literatürüne kazandırdı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, çok dar yayılış alanına sahip endemik bir bitki türünü daha bularak literatüre kazandıran  başarıları akademisyenleri tebrik etti.

Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “ Bayburt ilimiz sınırlarından Erzurum’a uzanan Kop Dağı Silsilesi üzerinde yer alan ve Bayburt- sınırında bulunan Bahtlı Dağı’nda, 2019 yılının Haziran ayında, Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Abdurrahman Sefalı’nın topladığı Bellevaliaörneklerini Soğanlı-yumrulu (geofit) bitkiyi tarafıma yollamıştır. Konu üzerinde birlikte gerçekleştirdiğimiz ortak çalışma sonucunda bu türün şimdiye kadar literatürde ismi yer almayan, henüz keşfedilmemiş bir tür olduğu sonucuna vardık. Bilimsel makalesini hazırlayıp Taksonomik Botanik alanında önemli bir bilimsel dergi olan Yeni Zellandakökenli Phytotaxa Dergisinde işlem soktuktan sonra, 5 Mayıs 2020’de yayınlanarak bilim dünyasına Bellevalia bayburtensis Sefalı & Yıldırım bilimsel ismi ve ‘Bayburt Sümbülü’ Türkçe ismi ile yeni bir tür olarak tanıttık” dedi.

Nesli tehlike altında olan bitkinin iyi korunması gerekiyor

Bayburt Sümbülü’nün yayılış gösterdiği alanlardan bahseden Doç. Dr. Yıldırım, “Sadece Bahtlı Dağında şuan bilinen Bayburt Sümbülü’nünyayılış gösterdiği alan çarşak olarak bilinen kırık küçük taşlık alanlardır. Bulunduğu yükseklik 2550-2670 metreler arasındadır. Toplamda yaklaşık 300 tane kadar tespit edilen bu yeni türün yayılış alanı yaklaşık 0,34 kilometre kareye kadardır. Bellevaliacinsi (Kır sümbülü cinsi) dünya genelinde yaklaşık 80 kadar türle temsil edilir. Ülkemizde ise bilim dünyasına yeni tanıtılan Bayburt Sümbülü ile birlikte toplam 35 tür bulunuyor. Bunlardan 21 tanesi sadece ülkemize has endemik türler olup dünyada sadece ülkemizde yayılış gösteriyor” diye konuştu.

Birey sayısının az oluşu ve yayılış alanının oldukça dar oluşu nedeniyle neslinin tehlike altında olduğunu belirten Doç. Dr. Yıldırım, “ Bu nedenle yöre halkı ve yerel yönetim tarafından bitkiye sahip çıkılması ve alanda meydana gelecek aşırı otlatmalar veya insan etkisinden kaynaklı tahribatların önüne geçilmesi gerekmektedir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir