EÜ’den “Öğretimde Yeni Teknolojiler Sanal Gerçeklik Uygulamaları” Paneli

Nur Sena Karakılıç-Esra Bayram

Ege Üniversitesi (EÜ) Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğü, EÜ Bilim Teknoloji Uygulama Merkezi ve EÜ Öğrenci Topluluklarının işbirliğinde sanal gerçeklik gözlükleri tanıtımı ile “Öğretimde Yeni Teknolojiler Sanal Gerçeklik Uygulamaları” adlı panel gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kültür Salonu’nda düzenlenen etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler yoğun katılım gösterdi.

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Öğretim Teknolojileri Koordinatörü Doç. Dr. Fırat Sarsar’ın panel başkanlığını yaptığı programda; Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercan Akpınar, Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bilim Kültürü Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Özarslan, Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Arş. Gör. Psikolog Betül Akyel, Ankara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Deniz Atal,  Bilgisayar Bilimleri Öğretmeni ve Ege Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi yüksek lisans öğrencisi Mehmetcan Güler ve HTC Türkiye’den yetkiler konuşmacı olarak yer aldı.

“EĞİTİMDE SANAL GERÇEKLİK”

“Eğitimde Sanal Gerçeklik” konusunda bir sunum yapan ve teknolojinin farklı eğitim alanlardaki yeri ve amacı üzerine değinen Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercan Akpınar, “Bizim varmak istediğimiz nokta; teknolojinin eğitimde etkili, verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak. Bununla beraber, sanal gerçeklik uygulamasıyla eğitimde gelmek istediğimiz noktayı açıklamaya çalışıyoruz. Bilgiye ulaşma hızı geçmişten günümüze çok hızlı bir şekilde gelişti ve dönüştü. Yeni neslin kullandığı araçlar değiştikçe, bilgi hızı da o oranda değişim göstermekte. Sanal gerçekliğin öğretim ortamlarını geliştirmesinde oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Sanal gerçeklikte kendimizi kaptırmadan sanal ile gerçeği ayırt etmeliyiz” dedi.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eralp Hüseyin Altun ise  “Teknolojinin geldiği son noktada ciddi sorunlar yaşanıyor, bunların başında da öğrenmeyle ilgili kriz yaşıyoruz. Bu kadar teknoloji ile vakit geçirip maalesef istediğimiz noktaya gelemiyoruz. Uzun yıllardır eğitimde hedeflenen bir nokta vardı; olabildiğince tüm duyulara hitap edebilmek ve bunu aşabilirsek öğrenmeyi tam anlamıyla sağlamış olacağız. ‘Kodlama’, ‘Robotik’ gibi kavramlar karşımıza çıktı. Sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojiler her geçen gün artış gösteriyor” diye konuştu.

“ÖĞRETİMDE YENİ TEKNOLOJİLER: SANAL GERÇEKLİK”

“Öğretimde Yeni Teknolojiler: Sanal Gerçeklik” adlı sunumunda, tanıtımı ve uygulaması yapılan sanal gerçeklik gözlüklerinin eğitimdeki amacından bahseden Doç. Dr. Fırat Sarsar “VR sanal gözlüklerinin eğitimdeki yararını deneyimlemek için uygulamamızdan faydalanmanızı tavsiye ediyorum. Bununla beraber teknoloji hayatımızın bir parçası ve bizden sonraki nesil daha çok kullanacak önemli olan teknolojiyi efektif ve etkin kullanmak, teknolojinin düzensiz ve istem dışı kullanımları da gündemde olduğu ve bunlardan en önemlisi bağımlılık düzeyinden kaçınmaktır” dedi.

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Arş. Gör. Psikolog Betül Akyel’in Teknoloji ve İnternet Bağımlılığı konusunda yaptığı sunumda, gençlerin ve özellikle üniversite öğrencilerinin teknoloji ve internet bağımlılığı durumlarına karşı neler yapması gerektiği anlatıldı.

Gün boyu süren etkinlikte; Doç. Dr. Yasin Özarslan  “Uzaktan Eğitimde Sanal Gerçeklik”, Dr. Deniz Atal “Eğitici Eğitiminde Sanal Gerçeklik”, Batuhan Başal “Sanal Gerçeklikte Teknolojik Gelişmeler”, Mehmetcan Güler “Sağlıkta Sanal Gerçeklik”, Arş. Gör. Betül ise “Teknoloji ve İnternet Bağımlılığı” konularında sunum yaptılar. Etkinlikte; sanal gerçekliğin Mühendislik, Kültür ve Sanat, Sağlık gibi alanlarda uygulamalarından örnekler anlatıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir