Görsel ve İşitsel İhtisas Arşivi, sanat ve kültür dünyasına ışık tutmaya devam ediyor
Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Görsel ve İşitsel İhtisas Arşivi, sanat ve kültür dünyasına ışık tutmaya devam ediyor. Arşivde bulunan eserlerin çoğunluğunu konservatuvarın ilk hocalarından Ali Rıza Avni Tınaz’ın bağışladığı taş plak, bant, nota, kitap ve fotoğraflar oluşturuyor. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü, Türkiye’nin ilk Türk Sanat Musikisi Profesörü ve Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü, Türk Sanat Müziği Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Cevher, “Görsel İşitsel İhtisas Arşivi”ni anlattı.
Arşivin kuruluş aşamasını anlatan Prof. Dr. Cevher, “Arşiv merhum hocamız Onur Akdoğu’nun kütüphane girişimiyle başladı. Ardından Prof. Dr. Gürbüz Aktaş ve onun yardımcısı Doç. Dr. İlhan Ersoy’un hazırlamış oldukları bir bilimsel araştırma projesi sonucunda dijitalleştirilme fikri ortaya çıktı. Türk Musikisi Araştırmaları Vakfı’nın kurucusu Merhum Kenan Çağlayan aracılığı ile de arşiv dijitalleşti. Ayrıca eşsiz fotoğraflar ve arşivimizin sitesi de öğretim görevlimiz Levent Uslu’nun emekleriyle tamamlandı. Toygun Dikmen, Mustafa Hoşsu ve diğer akademisyenlerimiz kitaplarını kurumumuza hediye etmiştir. Bugüne kadar bize hediye edilen ne kadar plak, resim ve belge varsa bunların bütünü dijital ortamda bulunmaktadır. Midas dediğimiz bir program vasıtasıyla 2010 yılından beri kullanıma açılmış olan bir dijital arşiv niteliğindedir. Bunun dışında burada öğrencilerimiz dijital arşivden ve kitaplardan yararlanıyorlar. Arşiv Kütüphane 1990 yılında kurulmuştur” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Cevher, “Arşivimizdeki birçok eser Klasik Türk Musikisi bestekârı Ali Rıza Avni Tınaz’ a ait, TRT’deki birikiminden oluşuyor. Bizler böyle kıymetli bir arşivi korumak için elimizden gelen hassasiyeti gösteriyoruz. Taş plakları ve eski makara bantları klima düzeninin kurulduğu özel bir odada saklıyoruz. Arşivin bozulmaya uğramadan tümüne en kolay biçimde ulaşılabilmesi ve istifade edilebilir olması için de ayrıca çalışmalarımız sürüyor. Muhafaza edilen plaklar daha sonra Midas programı ile dijital ortama aktarılıyor. Bu sayede araştırmacılar nota, ses ve görüntü arşivine ulaşabiliyor” diye konuştu.
Engelli Dostu Arşiv
Öğrencilerin Görsel ve İşitsel İhtisas Arşivi’nde yer alan dijital arşivden ve kitaplardan yararlandıklarını ifade eden, Prof. Dr. Hakan Cevher, “Burada görme engelli öğrencilerimiz için alınmış bir yazıcı var, öğrencilerimiz bilgisayarda hocaları vasıtasıyla nota yazabiliyor, daha sonra bu notaları kabartma yazısı (Braille) olarak alabiliyorlar. Burası öğrencilerimizin verimli çalışması için uygun bir ortama sahip” dedi.
Ege Üniversitesi Görsel ve İşitsel İhtisas Arşivi 1983-1984 eğitim öğretim yılında kuruldu. Radyolardan devlet korolarından gelen akademisyenler vasıtasıyla eğitime başladı. Arşivde şuan yaklaşık 2 bin ihtisas kitabı, 2 bin taş plaktan aktarılmış dijital kayıt, bin adet benzersiz fotoğraf, 900 adet bitirme çalışması, 67 tane taranmış dergi, 25 bin Türk Sanat Müziği ve 6 bin Türk Halk Müziği notası yer alıyor. Dileyen öğrenciler, akademisyenler ve tüm müzikseverler arşive web sitesi (http://dtmkarsiv.ege.edu.tr) üzerinden ulaşabilecek.
Haber: Kardelen Bektaş- Berdan Dinçer- Ozan Toktop