Prof. Dr. Uğur, “Yapay zeka son beş yılda çok önemli hale geldi”

Ufuk Acıbadem – Enes Bjelak – Hakan Tanım

Yapay zekâ, insanların, diğer canlıların veya sürülerin gerçekleştirebildiği zeka tabanlı faaliyetlerin makineler tarafından da gerçekleştirilebilmesini sağlamaya yönelik olarak çalışmalar yapılan bir alan olarak biliniyor.Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde de yapay zekâ ile ilgili önemli çalışmalar yapılıyor. EÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Yazılımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aybars Uğur,  ülkemizde yapay zekâ hakkında yapılan çalışmalar ile yapay zekânın insan hayatındaki yarar ve zararları hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Uğur, “Yapay zekâ son beş yılda çok daha önemli hale geldi. Yapay zekâyı tanımlamadan önce zekânın ne olduğunu bilmek gerekiyor. Zekâ; problem çözme yeteneğidir. Makineler, yazılımlar veya robotlar tarafından sergilenen zekâya ise biz yapay zekâ diyoruz” dedi.

Prof. Dr. Aybars Uğur, “Makinelerin günümüzde insanlardan üstün olduğu iki önemli özelliği var. Bunlardan ilki; işlem hızları. Örnek olarak, dört basamaklı iki sayıyı çarpın dediğimiz zaman insanlar zorlanırlar, birkaç saniye düşünürler, hatta bulamayabilirler. Ancak bir makine saniyede milyarlarca kere çok büyük basamaklı sayıların üzerinde işlemler yapabiliyor, hatta çarpımdan çok daha fazlasını yapabiliyor. Diğer özelliği ise depolama kapasiteleri ve verileri unutmamaları. Dolayısıyla, biz insanlardaki zekâyı makinelere aktarabilirsek çok büyük avantajlar elde edebiliriz. Kısaca yapay zekâ, bu iki fonksiyon ile insandan ayrılıyor” diye konuştu.

“Yapay zekâ günümüzün en önemli konularından bir tanesi”

Yapay zekânın iki sınıfta incelenebilir olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aybars Uğur, yapay zekanın zayıf yapay zeka ve güçlü yapay zeka olarak ikiye ayrıldığını söyledi. Prof. Dr. Uğur,  “Zayıf yapay zekâ, sınırlı yani dar bir alanda işlemler yapar. Örnek olarak belli bir alana yönelik sanal yardımcılar ve chatbot’lar. Bu yapay zekâ türü, insanların en çok kullandığı ve insanlığa en yararlı olanıdır. Bir diğer yapay zekâ türü olan güçlü yapay zekâ ise insanları geçmeye çalışan, insanla eş değer veya insanlardan daha güçlü bir zekâyı hedefleyen türdür. Yani bütün alanlarda insan gibi düşünmeyi hedefler veya insanların sahip olduğu yeteneklere bakarak çok farklı yöntemleri ile yapay zekâyı gerçekleştirir” diye konuştu.

Yapay zekâ teknolojilerinin yararları hakkında konuşan Prof. Dr. Aybars Uğur, akıllı ev teknolojileriyle insan yaşamında güvenlik, konfor ve verimin arttığını, gelişen akıllı araba teknolojisiyle rahat ve güvenilebilir bir ulaşımın yapay zekâ teknolojisi ile daha konforlu hale gelmekte olduğunu, tıp alanında yapay zekâya bağlı otomatik teşhis, öneri ve robotik cerrahi unsurlarının insan yaşamına pozitif katkılar sunduğunu, yapay zekâ destekli savunma sanayi ve asayiş uygulamalarının devlet kurumunu güvence altına aldığını ve olası olumsuzluklara karşı devletlerin sürdürülebilir niteliklerinin desteklendiğini söyledi. Prof. Dr. Aybars Uğur, yapay zekânın olumsuzlukları hakkında ise gelişen yapay zekâ teknolojilerinin insan faktörünü etkisiz hale getirebileceğine, hatalar yaptığında topluma zarar verebileceğine, savunma sanayisindeki güçlü yapay zekaların kendilerini geliştirerek tehdit olarak algıladığı unsurları kendi başlarına yok edebileceklerine; güçlü yapay zekaların insanlığı geçerek bağımsız hareket kabiliyetini kazanıp insanı tamamen ortadan kaldırabileceğine ilişkin görüşler de olduğunu söyledi.

“Ülkemizde yapay zekâ hakkında ciddi çalışmalar başlamış durumda”

Prof. Dr. Aybars Uğur, ülkemizde gerçekleştirilen yapay zekâ çalışmalarının Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin alt birimi olan Büyük Veri ve Yapay Zeka Uygulamaları Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edildiğini belirttikten sonra, “Ülkemizde örnek olarak İTÜ’nün Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, aynı şekilde ODTÜ’nün OGAM (ODTÜ Görüntü Analizi Uygulama ve Araştırma Merkezi) adlı, yapay zeka teknolojileri üzerine çalışmalar yürüttüğü birimleri var. Ege Üniversitesi’nde de Tıp Fakültesi ile Bilgisayar Mühendisliği bölümümüz ortak çalışıyor. Burada da sağlık alanı başta olmak üzere çeşitli yapay zeka projeleri başlatıldı” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir